Περί αποστασίας και άλλων δαιμονίων

Περί αποστασίας και άλλων δαιμονίων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν», παρατήρησε, νουθετώντας τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή προχθές, ο πρωθυπουργός. Είναι κι αυτό μια άποψη. Είναι λίγο δύσκολο, φυσικά, να συμφιλιωθεί με αυτήν που εξέφραζε παραμονές της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά, σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την 1.12.2014, ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Θα διεκδικήσουν να υπάρξουν αποστασίες από τα κόμματα». Και εξηγούσε: «Αποστασία σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές που είναι στα κόμματά τους θα κάνουν διαφορετικά από ό,τι λέει το κόμμα τους. Μίλησα λοιπόν για κλίμα φημών, για κλίμα εκβιασμών, το οποίο τραυματίζει τη δημοκρατία… Οταν κάποιος το διεκδικεί καθαρά και επίσημα και λέει μάλιστα ότι έχει μαξιλάρι βουλευτών, τότε θεωρώ πως ποντάρει όλη του τη στρατηγική σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις του κ. Τσίπρα υπόκεινται ριζική μετάλλαξη μεταξύ των ποιητικών ημερών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των πεζών επιταγών της εξουσίας. Το πιο προβληματικό στοιχείο με την προχθεσινή του δήλωση δεν είναι αυτό – είναι η εμμονή του, την οποία δυστυχώς συμμερίζονται πολλοί στο πολιτικό σύστημα, με το παρελθόν, με τη χρήση της Ιστορίας ως καυσίμου για την αναζωπύρωση της πόλωσης στο παρόν.

Αντίστοιχη, σε αντίθετη κατεύθυνση, ήταν η δήλωση του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις αρχές της εβδομάδας έλεγε ότι «οι βουλευτές που φεύγουν από μένα αποστατούν, με προδίδουν». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης ταξίδεψε λίγο πιο πίσω στον χρόνο, λέγοντας, σχετικά με τις αφίσες που χαρακτηρίζουν προδότες της Μακεδονίας όσους ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ότι «οι Γκοτζαμάνηδες της Δράμας βγήκανε από τα λαγούμια».

Οι ιαχές περί προδοσίας είναι απαράδεκτες – όπως και οι υπόνοιες περί «εξαγοράς» βουλευτών, όταν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά οι μέχρι πρότινος συγκυβερνώντες, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα σύνδρομα της άσπιλης, διωκόμενης Αριστεράς που επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το σημερινό τοξικό κλίμα (άλλωστε η πρακτική της επικήρυξης βουλευτών-προδοτών ήταν έμπνευση του πλατιού αντιμνημονιακού μετώπου). Και δυστυχώς, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υποκύπτουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν το ίδιο δηλητήριο κατά εκείνων που πρώτοι το έσπειραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή