Η απομόνωση της Χ.Α.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίκη του μητροπολίτη Αμβροσίου σε δεύτερο βαθμό, που διεξάγεται στο Αίγιο, κατέθεσαν χθες οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση στην οποία ο Αμβρόσιος κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος, αφού το 2015 καλούσε τους πολίτες να φτύσουν τους ομοφυλόφιλους. Στην πρωτόδικη απόφαση το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο ιερέας δεν εννοούσε τους γκέι αλλά τους πολιτικούς που ψήφισαν υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, και τον αθώωσε. Χθες η υπεράσπιση του μητροπολίτη φρόντισε, όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ, να αντιστρέψει τους όρους και να βάλει στο εδώλιο τους μάρτυρες, με ερωτήσεις προς μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας όπως «κουνιέστε στον δρόμο;» ή «αυτό που απορρέει από την ιδιότητα της ομοφυλοφιλίας είναι προσβολή;» και «πώς πολλαπλασιάζονται οι ομοφυλόφιλοι αφού δεν γεννάνε;».

Από τις προσβλητικές αυτές «απορίες» δεν έμειναν αλώβητοι ούτε δύο έγκριτοι νομικοί, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, αφού η υπεράσπιση ζήτησε από τον πρώτο να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη των δύο στρατιωτικών που κρατήθηκαν από την Τουρκία επί πεντέμισι μήνες. Προφανώς όμως οι δύο υποθέσεις δεν έχουν καμία ομοιότητα. Οι ίδιοι οι δύο στρατιωτικοί είχαν αναγνωρίσει ότι εισήλθαν κατά λάθος στην τουρκική επικράτεια και αν κι η κράτησή τους ήταν όντως υπερβολική και βασιζόταν σε αμφισβητούμενα νομικά επιχειρήματα των τουρκικών δικαστηρίων, σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ασκούσε επί μακρόν πιέσεις στην Αγκυρα για την απελευθέρωσή τους. Αντίθετα, η περίπτωση του Αμβροσίου είναι η μοναδική στην οποία ασκείται δίωξη κατά δημόσιου λειτουργού και δη κληρικού για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους. Kι έχει πρόσθετη σημασία ότι μετά την αθωωτική απόφαση άσκησε αμέσως έφεση η ίδια η εισαγγελέας Αιγίου, θεωρώντας προφανώς εσφαλμένο το σκεπτικό της ετυμηγορίας.

Αν η δίκη Αμβροσίου, που συνεχίζεται, σημαίνει ότι κάτι κινείται στη Δικαιοσύνη, εξίσου ελπιδοφόρα ήταν και η χθεσινή εικόνα στη Βουλή: σε μια ασυνήθιστη δικομματική σύμπνοια, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής συμφώνησε με την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας που διατύπωσε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. με τη σειρά του τον χειροκρότησε. Κάπως έτσι δημιουργείται η υγειονομική ζώνη κατά της Χ.Α., του ρατσιστικού λόγου, της ομοφοβίας, του μισογυνισμού, της καθημερινής λεκτικής βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή