Η σκυτάλη στο Κόσοβο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, η δυτική διπλωματία, προεξάρχουσας της αμερικανικής, αναμένεται να στραφεί στο Κόσοβο, όπου στο παρασκήνιο δρομολογούνται εξελίξεις. Ο πρόεδρος Χακίμ Θάτσι, χαιρετίζοντας την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων των συνταγματικών τροποποιήσεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. «Το έτος 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο. Το έτος κατά το οποίο η αιώνια σύγκρουση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας πρέπει να τερματιστεί με μια οριστική και συνολική συμφωνία για την ειρήνη και την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων», έγραψε στο Facebook.

Από το καλοκαίρι ακόμα, ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ (παραιτήθηκε πρόσφατα), ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, είχε δηλώσει πως «μετά την ενεργό εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας στη διευθέτηση της διένεξης Ελλάδας και Μακεδονίας, οι προσπάθειές μας στρέφονται τώρα στο Κόσοβο». Δεν πάει πολύς καιρός που ο πρόεδρος Τραμπ με επιστολή του στους Βούτσιτς και Θάτσι ζήτησε να επισπεύσουν τον φημολογούμενο συμβιβασμό, ο οποίος, εφόσον επιχειρηθεί, θα προκαλέσει εθνικό πόνο σε Σέρβους (κυρίως) και Αλβανούς, μεγαλύτερο ακόμα και από τον δικό μας και των Σλαβομακεδόνων. Το Κόσοβο είναι η άλλη, πιο επικίνδυνη πληγή που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θέλουν να επουλώσουν στη Βαλκανική και ήδη από καιρό τρέχει επ’ αυτού παρασκήνιο, με συζητήσεις ακόμα και για ανταλλαγές εδαφών!

Οι Δυτικοί θέλουν να κλείσει το ευρωατλαντικό παζλ της Βαλκανικής, θέτοντας υπό την ομπρέλα «προστασίας» τους (πρωτίστως τη ΝΑΤΟϊκή) το σύνολο των χωρών της, και μέχρι στιγμής δείχνουν να κερδίζουν τον υπόγειο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία. Μια ματιά στον χάρτη μαρτυρεί ότι με την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» και στη συνέχεια του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ, έκτος Bορειοατλαντικού Συμφώνου μένουν πλέον στα Βαλκάνια η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εχοντας χάσει, μετά το Μαυροβούνιο που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, τη μάχη της «Μακεδονίας», ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε στο Βελιγράδι, σε μια επίσκεψη διά της οποίας επεδίωξε να διαμηνύσει πως η Μόσχα είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Βαλκανική, με εφαλτήριο τη Σερβία.

Μετά τις Πρέσπες, η διεθνής διπλωματία πάει Κόσοβο, όπου τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή