Πάνος Καμμένος: Κύκλοι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέσπες τέλος. Από σήμερα το μεσημέρι θα υπάρχει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το τέκνο των Πρεσπών. Η «Βόρεια Μακεδονία». Η «Β.Μ.» είναι το προϊόν μιας διεθνούς συνθήκης που φαίνεται πια να εκπληρώνει τον σκοπό της. Η διμερής διαφωνία θα έχει διευθετηθεί. Ομως, οι συνέπειές της στην εσωτερική πολιτική ζωή θα είναι ενεργές.

Τι αφήνουν οι Πρέσπες εσωτερικού; Κρίνοντας κάποιος από τη διάλυση των μικρών κομμάτων, θα περίμενε ενίσχυση του νέου, μίνι δικομματισμού. Και όμως. Η πρώτη σφυγμομέτρηση επιβεβαιώνει την εικόνα που έδινε το πεζοδρόμιο: Δικαιολογεί γιατί για πρώτη φορά πέφτουν και ακροδεξιές μολότοφ.

Οι δημοσκοπήσεις, ακόμη κι όταν μετρούν με ακρίβεια τις εκλογικές ορμές της στιγμής, δεν μπορούν να μετρήσουν όλα τα πολιτικά μεγέθη. Μπορεί, ας πούμε, να αποτυπώνουν την εξαέρωση των ποσοστών του Καμμένου – που χορεύει πλέον αρκουδιστί στο χείλος της εκλογικής ανυπαρξίας. Αλλά δεν μπορεί να μετρήσει την πραγματική, λοξή επιρροή που ο Καμμένος θα εξακολουθήσει να ασκεί, όσο μένει στη σκηνή.

Καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσο η ρητορική που εκπορεύεται από τον χώρο επέκεινα της Δεξιάς, στον οποίο ο Καμμένος επιχειρεί να δώσει πάλι κοινοβουλευτική φωνή, θα καταφέρει να συντηρήσει το Μακεδονικό ψηλά στην προεκλογική ατζέντα. Δεν είναι, ωστόσο, αυτή η πιο σημαντική παράπλευρη συνέπεια που μπορεί να προκαλέσει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Πιο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η ζημιά που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί στους πρώην εταίρους του.

Εκεί φαίνεται να τον οδηγεί η πολιτική ιδιοσυγκρασία του: Οσο πιο αδύναμος νιώθει, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται.

Ο Καμμένος-μετά-τις-Πρέσπες είναι ο παράγοντας που αγνοούν όσοι μαγεύονται από το επιβιωτικό σθένος του Τσίπρα. Βλέπουν ότι η κυβέρνηση στάθηκε, χωρίς να βλέπουν πώς ακρωτηριάστηκε – χωρίς να προσμετρούν τις τοξικές ιδιότητες του ακρωτηριασμένου μέλους. Βλέπουν την επιτυχία του Τσίπρα να περάσει τον κάβο των δύσκολων ψηφοφοριών, αλλά δεν βλέπουν ότι πρέπει να διανύσει όσο χρόνο τού απομένει με πλειοψηφία ενός βουλευτή – ευάλωτος και εξαρτημένος.

Ο Καμμένος-μετά-τις-Πρέσπες: Αυτό το απειλούμενο πολιτικό ον, καθώς επιστρέφει κιόλας στον ρόλο που τον καθιέρωσε, συμβολίζει και το κλείσιμο του κύκλου της (αντι)μνημονιακής περιπέτειας. Είναι ίσως ο μόνος που δεν διεκδικεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν πάντα, υπενθυμίζοντας έτσι και την καταγωγή των μέχρι πρότινος συνοδοιπόρων του.

Οι όψιμοι φίλοι του πρωθυπουργού λένε ότι το Μακεδονικό είναι ο λάθος λόγος για να αντιπολιτεύεται κανείς τον Τσίπρα. Θα μπορούσαν έτσι να περιγράφουν, ερήμην τους, τον κύκλο της νομοτέλειας του λαϊκισμού: Για λάθος λόγους ανεβαίνει. Για λάθος λόγους πέφτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή