Ελληνες και Εβραίοι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​νας κυνηγημένος λαός που, στην προσπάθειά του να αυτοπροστατευθεί, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους στον κόσμο. Μέσα από έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης επιδεικνύει ξεχωριστή αντοχή και ικανότητες. Ενα παράδειγμα προς μίμηση, που έχει ως βασικό συστατικό την αλληλεγγύη.

Παιδιά, νεαροί, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας Εβραίοι σε όλο τον κόσμο, βρίσκουν ηθική και οικονομική υποστήριξη από άλλους Εβραίους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πορεία πολλαπλασιάζονται τα παραδείγματα ακαδημαϊκής αριστείας, επιστημονικής προόδου, επιχειρηματικής καινοτομίας, πολιτικής επιρροής.

Είναι μια συμπεριφορά που έχει τις ρίζες της στους διωγμούς και στις κακουχίες αιώνων, αλλά είναι διδακτική για όλους και αποδίδει καρπούς στο σήμερα. Καλό θα ήταν να την ακολουθούσαμε κι εμείς οι Ελληνες, αντί της διχόνοιας που μας πληγώνει ως κοινωνία και μας αποδυναμώνει ως χώρα.

Η εβραϊκή διασπορά, κυρίως στην Αμερική, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, στηρίζει γενναιόδωρα και με συνέπεια το Ισραήλ. Εμείς ελπίζουμε σε δράσεις και προσφορές μεμονωμένων Ελλήνων του εξωτερικού.

Οι σκέψεις αυτές έρχονται με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην οποία τιμάται η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και ο ηρωισμός που επέδειξαν πολλοί Ελληνες χριστιανοί, οι οποίοι στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα από τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος, καθώς δολοφονήθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και σχεδόν αφανίστηκε πλήρως η σημαντική ελληνική εβραϊκή κοινότητα.

Ο συμβολισμός της συγκεκριμένης ημέρας είναι βαθιά ανθρωπιστικός. Αποτελεί μια διαρκή υπόμνηση του τι μπορεί να συμβεί αν η μισαλλοδοξία, το μίσος και η αδιαφορία κυριαρχήσουν σε μια κοινωνία.

Ταυτόχρονα, φέρνει στη σκέψη τα πολλά κοινά του ελληνισμού, ελλαδικού και κυπριακού, με την εβραϊκή κοινότητα, που δεν αφορούν μόνο το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν. Εστω και με καθυστέρηση, τα τελευταία χρόνια η σχέση έχει αποκτήσει και μια ισχυρή γεωπολιτική διάσταση στο παρόν. Είναι μια φυσική σχέση συνεργασίας προς όφελος όλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή