Σκυταλοδρομία ανθρωπιάς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ν μας ρωτήσεις τι αναπολούμε περισσότερο από τις διακοπές μας στα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα, η ταβέρνα του Κωστή θα ήταν η αυθόρμητη απάντηση. Μας την είχαν συστήσει οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που είχαμε νοικιάσει στον Κονισκό, οπότε με το που φτάσαμε από την Αθήνα στο χωριό, πεινασμένοι, βαθύ απόγευμα, σπεύσαμε να την επισκεφθούμε. Το τζάκι έκαιγε στη σάλα. Ο κύριος Κωστής και η σύζυγός του, που απολάμβαναν λίγες στιγμές ησυχίας και τον καφέ τους λίγο πριν αρχίσει η βραδινή ροή πελατών, μας υποδέχθηκαν ζεστά. «Καλώς τα παιδιά, πού να σας στρώσουμε;». Μπροστά στο τζάκι, απολαύσαμε νόστιμο ψητό κρέας, ντόπιο γαλοτύρι, βραστά λαχανικά και την ανεπιτήδευτη φιλοξενία του ζευγαριού. Πήγαμε και ξαναπήγαμε.

Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, την Κυριακή, ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, έπεσα πάνω σε μια καταγραφή του ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) για την οικογένεια των Σαμουήλ και Νίνας Δαυίδ και των δύο γιων τους, Ισαάκ και Ηλία, από τα Τρίκαλα, που κατάφεραν να γλιτώσουν από τους Γερμανούς μετακινούμενοι επί δύο χρόνια από το ένα χωριό των Τρικάλων στο άλλο και από οικογένεια σε οικογένεια. Κατ’ αρχήν, φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του Στέφανου Ρουσαμάνη, στην Κρηνίτσα. Ωστόσο, ο πεθερός του δεν ενέκρινε την παραμονή μιας εβραϊκής οικογένειας στο σπίτι του, οπότε ο Στέφανος κανόνισε να μεταφερθεί η οικογένεια Δαυίδ στο σπίτι του Ιωάννη Θεμελή, στο ίδιο χωριό. Οταν Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να περιπολούν την περιοχή, η οικογένεια Δαυίδ φυγαδεύτηκε και πάλι, στο χωριό Αρδάνιο, όπου τους φιλοξένησαν ο Θανάσης και η Αθηνά Ρόμπου με τα τρία παιδιά τους. «Παρά τη φαινομενική ηρεμία, η γερμανική παρουσία ήταν πολύ απειλητική και η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει και πάλι σε ένα πιο απομακρυσμένο σημείο», αναφέρει το ΚΙΣ. Στο Κούρσοβο (το σημερινό Ελληνόκαστρο), κρύφτηκαν στο σπίτι του Ευάγγελου Κουκούλα. Ομως υπήρχαν ακόμη δύο εβραϊκές οικογένειες στο μικρό αυτό χωριό και οι κάτοικοι φοβήθηκαν αντίποινα. Τότε παρενέβη ο Κώστας, ο αντάρτης γιος του Ευάγγελου Κουκούλα, που διαμήνυσε ότι όποιος πείραζε Εβραίο θα είχε να κάνει μαζί του. Παρ’ όλα αυτά, ύστερα από αυτά τα γεγονότα, η οικογένεια Δαυίδ αναγκάστηκε να φύγει. Το τελευταίο τους καταφύγιο πριν από την απελευθέρωση ήταν στον Κονισκό, εκεί όπου τους έκρυψε η οικογένεια Φατλέ…

…Ο απόγονός τους, κύριος Κωστής Φατλές, με τη σύζυγό του, θα ετοιμάζει αυτή την ώρα τις πρώτες παραγγελίες στην ταβέρνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή