Ψηφοθηρική μικροοικονομία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​σοι πίστευαν ότι η κρίση  δίδαξε μία κάποια σοβαρότητα θα έχουν ήδη απογοητευθεί. Προτού ο κ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί, σε όλους τους τόνους, ότι θα επαναφέρει την ελάχιστη συμβατική αμοιβή στα 751 ευρώ, εκεί που ήταν το 2012, όπως τη συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010. Φαντασθείτε ότι είχαμε ενταχθεί στο πρώτο μνημόνιο!

Ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε «προσωπικά», λέει, την προσαρμογή. Κι ας λέει άλλα ο νόμος. Που τον ψήφισε η δική του κυβέρνηση. Ξαναψήφισε είναι το σωστό, αφού είναι ίδιος, στις βασικές του διατάξεις, με τον νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Πάντως, χειροκροτήθηκε από τους υπουργούς «του»!

Είναι απολύτως προφανές ότι η αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων είναι ορθή. Επρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από το 2016 ή, έστω, από την 1η Ιανουαρίου 2017, όπως έλεγε ο νόμος του δεύτερου μνημονίου. Η μετάθεση που έκανε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν απλώς χρονική. Οι μισθωτοί έχασαν τα χρήματά τους για όλους αυτούς τους μήνες και οι επιχειρήσεις έχασαν την ευκαιρία να προσαρμόσουν σταδιακά το κόστος τους.

Τίποτε απ’ αυτά δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας. Εσείς τι νομίζετε ότι κάνουν οι εργαζόμενοι με το εισόδημά τους; «Το σπαταλάνε»! Ετσι κατανοεί ο πρωθυπουργός το πραγματικό γεγονός ότι «το ξοδεύουν για να ζήσουν οι άνθρωποι». Με αυτόν τον πράγματι παράδοξο τρόπο (κάτι παρόμοιο είχε παρατηρήσει στο Μάτι, προς μια κάτοικο που ζητούσε χρηματική ενίσχυση μέσα στη δυστυχία της!) κατέληξε στο (σωστό) συμπέρασμα ότι «την αύξηση θα τη δώσουν άμεσα στην πραγματική οικονομία». Αντε τώρα να του εξηγήσεις ότι το ταμείο της επιχείρησης από το οποίο πληρώνονται και ο νέος και ο παλαιός μισθός είναι η καρδιά της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. πρωθυπουργός δεν πολυκαταλαβαίνει τα οικονομικά. Καταλαβαίνει όμως τη μεγάλη δύναμη της εξουσίας. Γι’ αυτό δεν επέτρεψε να διαμορφώσουν οι ίδιοι οι εταίροι τα νέα κατώτατα όρια, μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Γι’ αυτό έφτιαξε νόμο που εξουσιοδοτεί την «καλή φίλη» και υπουργό Εργασίας να το αποφασίσει.

«Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μια οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης», σημείωσαν σε κοινή δήλωσή τους οι ΣΕΒ και ΣΕΤΕ (βιομηχανία και τουρισμός), επιδιώκοντας να απαντήσουν στην πολιτικοποίηση των πάντων από την πλευρά του πρωθυπουργού. Πολύ αργά για να επαναφέρουν στην οδό της λογικής μια κυβέρνηση που πιστεύει στη «ψηφοθηρική μικροοικονομία». Είχαν όλο τον καιρό να λάβουν τα μέτρα τους και τον σπατάλησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή