Το επικίνδυνο γόητρο του Ερντογάν

Το επικίνδυνο γόητρο του Ερντογάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι από τα λίγα μέτωπα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για την Ελλάδα και την Κύπρο, όμως, η Τουρκία παραμένει πάντα επικίνδυνη. Στην Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν συγκινούν την κοινή γνώμη στον βαθμό που η Τουρκία απασχολεί τους Ελληνες και τους Κυπρίους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τουρκικές απειλές είναι κενές περιεχομένου: η Τουρκία συνήθως πραγματοποιεί τις απειλές της. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε η Αγκυρα θα επιλέξει να δράσει και τι μπορεί να την αποτρέψει.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Αμυνας θα συναντηθούν με τον Ερντογάν και με μέλη της κυβέρνησής του στην Τουρκία. Η τουρκική ηγεσία, όμως, έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Επίσης, κατηγόρησε «ορισμένες χώρες» που «δεν εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», σαφέστατη αναφορά στους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα το 2016. Χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τους ηγέτες επτά κρατών-μελών της Ε.Ε. που εξέφρασαν τη στήριξή τους στις έρευνες της Λευκωσίας για υδρογονάνθρακες.

Οι αναφορές στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στους «Οκτώ», με φόντο την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει συνεχώς αφορμές για σκλήρυνση της στάσης της. (Θυμόμαστε την κυνική εκμετάλλευση της αιχμαλωσίας δύο Ελλήνων στρατιωτών πέρυσι.) Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκληθεί θερμό επεισόδιο. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η ανάγκη του Ερντογάν να παρουσιάζεται πάντα ως νικητής, ως αλάνθαστος και αναμφισβήτητος ηγεμών. Ομως, η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε μέτωπα κορυφαίας σημασίας: στην οικονομία, στην εκστρατεία εναντίον των Κούρδων και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Παρά την επικείμενη αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία και τη συμμαχία με τη Ρωσία, οι δύο δυνάμεις δεν συναινούν σε τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών στρατευμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο το γόητρο του Τούρκου προέδρου.

Οσο πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν θα πιέζεται να παρουσιάσει νίκες. Ετσι, υπάρχει κίνδυνος να αναζητήσει διέξοδο στα μέτωπα με Ελλάδα και Κύπρο. Ας μην πιστέψει ο Αλέξης Τσίπρας ότι η κοινή συμπάθεια για τον Νικολάς Μαδούρο αρκεί για να «αφοπλίσει» τον Ερντογάν. Μόνο ο φόβος για τις συνέπειες θα το πετύχαινε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή