Πιο πολλές γυναίκες στην πολιτική

Πιο πολλές γυναίκες στην πολιτική

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο 2019 θα κληθούμε να πάμε στις κάλπες ουκ ολίγες φορές. Θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε αντιπροσώπους που θα διαπραγματευθούν λύσεις στα προβλήματά μας και θα προωθήσουν τα συμφέροντά μας. Δεδομένου ότι το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι γυναίκες, είναι άξιο απορίας γιατί αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πολιτική ζωή.

Κατά μέσον όρο μόνο το 10% των μελών των πολιτικών επιτροπών των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στη Βουλή είναι γυναίκες. Μία στους έξι βουλευτές είναι γυναίκα, ενώ ο μ.ό. στον ΟΟΣΑ είναι μία στους τέσσερις – ποσοστό μάλιστα που έχει μειωθεί κατά 5% από τις προηγούμενες εκλογές. Στον παγκόσμιο χάρτη του ΟΗΕ για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σε υπουργικές θέσεις η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 74η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες, με χαμηλότερα ποσοστά από την Ουγκάντα και τα ΗΑΕ.

Μήπως ήρθε, επιτέλους, η ώρα να ανανεώσουμε το πολιτικό μας σύστημα; Ισως η διαφορετικότητα στις λίστες υποψηφίων να έδινε ένα θετικό στίγμα σε μια περίοδο που η πίστη στους πολιτικούς έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Αλλωστε, έρευνες έχουν καταδείξει ότι ανά τον κόσμο οι γυναίκες σε πολιτικά πόστα αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες που προωθούν τα συμφέροντα των εκλογικών τους περιφερειών από τους άντρες συναδέλφους τους, ιδίως σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη καταρτισμένων γυναικών: τα επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πλέον ίσα μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Φόρουμ Γυναικών σε Κοινοβούλια και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα εμπόδια δυστυχώς είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν πολιτική σταδιοδρομία. Ειδικότερα, οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν μικρότερα ποσά χρηματοδότησης για τις καμπάνιες τους. Ερωτηθείσα για το ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ξεκινώντας την πολιτική της καριέρα, Ελληνίδα βουλευτής ανέφερε την αναζήτηση χρηματοδότησης. Η έκθεση επίσης κατέδειξε ότι οι γυναίκες υποψήφιες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική πίεση (και συχνά δημόσια κριτική) για το πώς θα αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους ως σύζυγοι ή μητέρες.

Για την εξάλειψη των διακρίσεων και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά απαιτούνται θέληση και ολοκληρωμένες και συντονισμένες προτάσεις – όπως εφαρμόστηκαν στην Ισλανδία και στη Σουηδία, οι οποίες σήμερα έχουν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών βουλευτών. Η δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης και στήριξης για νέες υποψήφιες, η παροχή επιπλέον χρηματοδότησης και παιδικών σταθμών αποτέλεσαν μερικά από τα μέτρα τα οποία συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού γυναικών στον δημόσιο βίο.

Η Ελέανορ Ρούζβελτ, πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είχε πει ότι «μια γυναίκα είναι σαν το τσάι – δεν ξέρεις ποτέ πόσο ισχυρή είναι μέχρι να μπει στο ζεστό νερό». Ισως οι φετινές καυτές πολιτικές αναμετρήσεις σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι μια καλή ευκαιρία να τεστάρουμε πόσο δυνατές είναι οι Ελληνίδες.

* Η κ. Ηλέκτρα Τσακαλίδου είναι υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Αμμάν της Ιορδανίας. Οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή