Με υποψήφιους προέδρους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς αρχίζει στην Αμερική η μακρά προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του ’20, καλό είναι να αρχίσουν και οι ανάλογοι σχεδιασμοί των ηγεσιών και των αρμόδιων συμβούλων τους στο εσωτερικό των ελληνικών κομμάτων εξουσίας. Η προσοχή της Αθήνας δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, όπως αποδεικνύουν οι επαφές του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα με κορυφαίους πολιτικούς της Ευρώπης, της Ρωσίας (επίκειται επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα) κ.ά.

Ωστόσο, η υπερδύναμη παραμένει ο καθοριστικός παράγων ισχύος σε σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα και στη διαχείριση των οποίων ελλοχεύουν γνωστοί κίνδυνοι. Η προσοχή των τελευταίων μηνών επικεντρώθηκε, ευλόγως, στο ζήτημα της ονομασίας και στη σχέση με τον προς Βορράν περιορισμένης ισχύος γείτονα, αλλά το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στις πολύ πιο δύσκολες σχέσεις με τον εξ Ανατολών, που είναι πιο επικίνδυνος και απρόβλεπτος.

Οι περιοδικές επίσημες επαφές του πρωθυπουργού και υπουργών, όπως και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των σκιωδών υπουργών του, με τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση προφανώς θα συνεχιστούν, αλλά καθώς το προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ αρχίζει να σχηματοποιείται, καλό θα ήταν να αρχίσουν και οι πρώτες επαφές και προσβάσεις προς τους σοβαρότερους πιθανούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Μόναχο, όπως και με στελέχη του Κογκρέσου. Και το διπλωματικό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη καλείται να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς και να προβεί σε ανάλογες κινήσεις. Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι η δυνατότητα επικοινωνίας και κατ’ επέκταση η προοπτική επιρροής είναι αυξημένες τώρα που ο κάθε υποψήφιος είναι πιο εύκολα προσβάσιμος.

Την ώρα που το επιτελείο του δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωμένες απόψεις για επιμέρους ζητήματα, μεταξύ αυτών και τα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επηρεάσουμε τη διαμόρφωσή τους. Και στη συνέχεια, όταν το κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής του κόμματος κληθεί να σχεδιάσει την επίσημη στρατηγική του υποψηφίου προέδρου, δεν μπορεί να αγνοήσει τις ήδη υπάρχουσες θέσεις του.

Υπό αυτό το πρίσμα, το προσεχές διάστημα, καθώς θα ανακοινώνονται οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, ενδείκνυται για κάποιες πρώτες επαφές. Η όλη διαδικασία είναι μακρά, αλλά ξεκινά τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή