Θάνος Μωραΐτης: Λιγούρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο παπανδρεϊκός είναι ο Θάνος Μωραΐτης – αυτός που εγκατέλειψε το κόμμα του Παπανδρέου για να πάει μόνος του στο ΠΑΣΟΚ το 2015; Πόσο παπανδρεϊκή είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που δεν ακολούθησε τον ΓΑΠ ούτε στο απονενοημένο εκλογικό του διάβημα τον Ιανουάριο του 2015; Και, τέλος πάντων, αν οι προηγούμενοι υπήρξαν κάποτε παπανδρεϊκοί, τι ήταν η Μυρσίνη Ζορμπά; Τι ήταν οι υπόλοιποι του σημιτικού περιβάλλοντος που τώρα κοσμούν τα πάνελ του ΣΥΡΙΖΑ και λουστράρουν τις διαφημιστικές μακέτες του δήθεν προοδευτισμού του;

Το ερώτημα της ληξιαρχικής κατάταξης των νέων υφυπουργών του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον πασοκικό κλάδο από τον οποίο προέρχονται, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα μάλλον ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ: Αποδεικνύει ότι στην έλξη του μικρού προς το μεγάλο κόμμα έχουν υποκύψει κατά καιρούς στελέχη όλων των συνιστωσών της Κεντροαριστεράς – ή σχεδόν όλων. Η σχετική συζήτηση αποδεικνύει επίσης ότι ο Τσίπρας καταφέρνει να διχάζει το ΚΙΝΑΛ, ακόμη κι όταν αλιεύει μεταγραφές από τους κάδους της Χαριλάου Τρικούπη.

Τι όφελος έχει ο Τσίπρας από τη συλλογή πασοκοσκορπισμάτων; Η απάντηση που επικαλείται το αμελητέο βεληνεκές των στρατολογούμενων στελεχών –πόσες ψήφους κομίζει άραγε ένας λησμονημένος υφυπουργός;– παραβλέπει τη διαρκέστερη τάση. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, από τον Κουρουμπλή και τη Σακοράφα, ο ΣΥΡΙΖΑ απορροφά διαρκώς στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε, η τάση ήταν αντίστροφη: το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε κόσμο από την Αριστερά.

Ο Τσίπρας –το πρόσωπο δεν χρησιμοποιείται εδώ σαν συνεκδοχή του κόμματος, μιας και το κόμμα δεν ευθυγραμμίζεται– εννοεί να δείξει προεκλογικά ότι η ροή συνεχίζεται. Εκείνος είναι η δύναμη που καλύπτει όλον τον χώρο αριστερά της Δεξιάς. Γι’ αυτό και πήρε, λένε, συμβολικά δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ – τη Μαριλίζα και τον εφάπτορα που είναι ακόμη στην αναμονή. Γι’ αυτό προσέθεσε στη συλλογή του και δύο πρώην επικεφαλής της Νεολαίας – τον Μωραΐτη που μπήκε στην κυβέρνηση κι άλλον έναν που βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος είναι τα συριζαϊκά ψηφοδέλτια να έχουν σε κάθε περιφέρεια τουλάχιστον έναν πρώην πασόκο. Οχι τόσο για να φέρει κουκιά, αλλά για να εμπεδωθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δεξαμενή που μένει. Οτι, όπως το λέει πρώην υπουργός του, ο Τσίπρας έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε «ζιγδοποίηση».

Σε αυτή την καμπάνια υπάρχουν δύο προφανή εμπόδια. Το πρώτο είναι η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεματίζει το «διεφθαρμένο» ΠΑΣΟΚ, από το οποίο διεκδικεί ακόμη να αιμοδοτείται. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η εξόφθαλμη αντίφαση, να εμφανίζεσαι ως μονοπώλιο προοδευτισμού την ώρα που υποθάλπεις τον Κουίκ, την Παπακώστα, τον Παπαχριστόπουλο. Ενάντια στα εμπόδια υπάρχει ένας ακαταμάχητος σύμμαχος του Τσίπρα στην άλωση της Κεντροαριστεράς: η λιγούρα των κεντροαριστερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή