Κυριάκος Μητσοτάκης: Μουστάκια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μουστάκια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας αρκουδιάρης σκέτος είναι ένα παρωχημένο, αδιάφορο θέαμα. Ενας αρκουδιάρης εξοπλισμένος με υπουργικό χαρτοφυλάκιο, λογαριασμό στο Facebook, συσκευές ηχογράφησης, «δικό του» κρατικό τηλεοπτικό αέρα και εκλογικό μπάτζετ 100.000 ευρώ, δεν είναι πια ένας απλός αρκουδιάρης. Είναι ένα υπερθέαμα, ακριβώς στις προδιαγραφές της εποχής: Τόσο πρωτόγονο, όσο απαιτεί ο βιορρυθμός των νέων Μέσων – και των παλιών Μέσων που ανταγωνίζονται, ασθμαίνοντας, τα νέα.

Η Νέα Δημοκρατία ένιωσε τις τελευταίες ημέρες το μιντιακό σύνδρομο του αρκουδιάρη. Ο πρόεδρός της ένιωσε πώς είναι να τρέχεις διαρκώς για να οργανώσεις αφηγηματικά την ατζέντα –να ανακοινώνεις ψηφοδέλτια, να κάνεις επιθετικές εξαγγελίες για την οικονομία, να οργανώνεις συναντήσεις με πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και πρεσβευτές μεγάλων δυνάμεων– και στο τέλος να τα απορροφά όλα το μαλλιαρό υπερθέαμα.

Ακόμη και τα ΜΜΕ που είναι φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη σκανδαλιστική ακτινοβολία του παραπολιτικού τσίρκου. Ολη η επικαιρότητα υπέκυψε σε ένα θυμωμένο μουστάκι.

Αυτή η αρκουδοκατάληψη της δημόσιας σφαίρας θα ήταν πρόβλημα για τη Ν.Δ. Θα επισκίαζε πλήρως τον προεκλογικό της μαραθώνιο στην πιο κρίσιμη στροφή, αν δεν ήταν περισσότερο καταστροφή για την κυβέρνηση. Το θέαμα μπορεί να μην ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Δεν ελέγχεται όμως ούτε από το Μαξίμου, που, επικοινωνιακά, υπομένει μια κατάσταση πολακικής αεροπειρατείας. Υπομένει, εν τέλει, ένα διαρκές σαμποτάζ σε όποιο θετικό μήνυμα περί κανονικότητας προσπαθεί να εκπέμψει.

Δεν καταστρέφεται όμως έτσι και το μήνυμα της Ν.Δ.; H απάντηση που ακούει κανείς από την Πειραιώς ακούγεται λίγο ζεν. Ο Κυριάκος, λένε, δεν κυνηγάει αρκούδες. Δεν κυνηγάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον έχει προσπεράσει. Και γι’ αυτό ό,τι λέει έχει πια στόχο το πώς θα κυβερνήσει η Ν.Δ. Παράδειγμα, η επιμονή με την οποία ζυμώνει από τώρα το αίτημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ετσι η δραστηριότητα της Ν.Δ. παρουσιάζεται πια όχι τόσο ως αντιπολιτευτική όσο ως προκυβερνητική: Προσπαθεί προληπτικά να καθησυχάσει τις αγορές και να γοητεύσει τους επενδυτές – να εξουδετερώσει, όπως λένε, τις νάρκες που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εχοντας αναγνωρίσει ότι δεν θα είχε κανένα όφελος να βουτήξει σε έναν τοξικό χείμαρρο που αδυνατεί να ορίσει, ο Μητσοτάκης δοκιμάζει να δραπετεύσει στο μέλλον. Εμφανίζεται να ασκεί προεκλογικά μετεκλογική πολιτική, προκειμένου να διευκολύνει πρωτίστως τον εαυτό του.

Για τις αρκούδες, λέει μια παροιμία, ο χειμώνας είναι μόνο μία νύχτα. Η χειμερία προθέρμανση λανσάρεται τώρα ως αναπόφευκτη μέθοδος για να διανύσει κανείς αβλαβής τη νύχτα του αρκουδιάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή