Παιχνίδι με τράπεζες, κοροϊδία με πλεόνασμα

Παιχνίδι με τράπεζες, κοροϊδία με πλεόνασμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​,τι κάνει και δεν κάνει η κυβέρνηση αυτή την εποχή εντάσσεται και αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της. Αναμενόμενο σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα από τέτοια κυβέρνηση, καθώς οι εκλογές απέχουν περί τους τρεις μήνες, αν επαληθευτούν οι περισσότερες προβλέψεις ότι θα γίνουν τέλη Μαΐου, 7-8 μήνες αν ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης, όπως διαβεβαιώνει συχνά ο πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα δεν το έχει αποφασίσει ακόμη και ο χρόνος της διενέργειάς τους εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες. Από τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και από την κατάσταση των τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσκοπήσεων, με την έννοια ότι αν η τάση είναι η θετική, ή έστω σταθερή, σε σχέση με το άνοιγμα της ψαλίδας απέναντι στη Ν.Δ., θα προτιμηθεί μάλλον ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, αν όμως διευρύνεται μέρα με τη μέρα η διαφορά στα ποσοστά, τότε η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να κάνει τις εκλογές τον Μάιο, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει κατά το δυνατόν δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Σε άμεση συνάρτηση, όμως, με την επιλογή της ημερομηνίας για την κυβέρνηση είναι ο δεύτερος παράγοντας, εκείνος της κατάστασης των τραπεζών. Τουλάχιστον σε μία μερίδα κυβερνητικών αξιωματούχων επικρατεί ανησυχία και δημόσια το ομολογούν έμμεσα, όπως ο Γ. Δραγασάκης πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και άμεσα σε ιδιωτικές τους συζητήσεις.

Με λίγα λόγια, αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια παρατείνουν την τραπεζική δυσπραγία και παράλληλα γνωρίζουν ακόμη καλύτερα ότι η σχετική συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζιτών –την οποία επεδίωκε η πρώτη και εξαναγκάστηκαν να αποδεχθούν οι δεύτεροι– δεν ανακουφίζει επαρκώς τις τράπεζες.

Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με τόσο μπερδεμένες διαδικασίες, που είναι αμφίβολο αν αλλάζει κάτι από όσα ίσχυαν ώς τώρα, αλλά έχει τέσσερις ορατές συνέπειες. Εμφανίζει την κυβέρνηση ως προστάτιδα φτωχών και αδυνάτων (και ταυτόχρονα πολλών μπαταχτσήδων), συνεχίζει την παραποίηση της αποστολής και λειτουργίας των τραπεζών, αποδεικνύει για άλλη μία φορά περίτρανα ότι τα «κορόιδα» στην Ελλάδα είναι όσοι προσπαθούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και επιβαρύνει δημοσιονομικά το κράτος. Ομως, ακόμη και αν οι «θεσμοί» δείξουν δυσαρέσκεια, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί του Αλ. Τσίπρα.

Φαίνεται ότι κατάσταση των τραπεζών είναι ακόμη μία μεγάλη νάρκη που θα κληρονομήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης εφόσον εκλεγεί. Και βέβαια, το πρόβλημα δεν λύεται με κάποια επιβράβευση των οφειλετών που φροντίζουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Οχι μόνο γιατί η όποια επιβράβευση θα επιβαρύνει πάλι τις τράπεζες ή το κράτος, αν την επιδοτήσει, αλλά και γιατί στην πράξη θα βοηθήσει στην εμπέδωση της άποψης ότι η υπογραφή δύο ή περισσότερων συμβαλλομένων δεν έχει καμία σημασία στην Ελλάδα μας, άρα παράταση του χάους στις συναλλαγές…

Στα επικοινωνιακά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών προστέθηκε η τελευταία δήλωση του «δούκα της Πρέβεζας» Ευκλ. Τσακαλώτου που σε άπταιστα αγγλικά – τα ελληνικά του παραμένουν άθλια και δεν βελτιώνονται, είτε γιατί δεν θέλει, είτε γιατί δεν μπορεί– δήλωσε ότι αν εκλεγεί κυβέρνηση Ν.Δ. και προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί το ύψος των υποχρεωτικών πλεονασμάτων με τους πιστωτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υποστηρίξει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο άνθρωπος δηλαδή που υπηρέτησε πιστά συμφωνία στο Eurοgroup για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022 και πιθανότατα 2,2 % μετά, φροντίζοντας να το υπερβεί θεαματικά με υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης για να ασκήσει προεκλογική πολιτική επιδομάτων το κόμμα του, λέει τώρα ότι θα στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση για να το κατεβάσει. Eλεος πια στην κοροϊδία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή