Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ιχνευτές

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ιχνευτές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκθεση που διάβασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος η κυβέρνηση δρέπει σχεδόν αποκλειστικά επαίνους.

H έκθεση των ενενήντα σελίδων που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γραμμένη σε μια γλώσσα που ο Τσακαλώτος καταλαβαίνει καλύτερα από εκείνη που αναγκάζεται να μιλήσει στη Βουλή, είναι όμως μάλλον καταθλιπτικό ανάγνωσμα.

Είναι καταθλιπτικό, κυρίως αν δοκιμάσει να τη διαβάσει κάποιος χωρίς τα γυαλιά της συγκυρίας – με βλέμμα όχι αντιπολιτευτικό, όχι προεκλογικό. Τι λέει η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση για τη χώρα που χρεοκόπησε πρώτη και βγήκε τελευταία από τα μνημόνια; Δειγματοληπτικά, τρία παραδείγματα.

Τι σημαίνει το γεγονός ότι η χώρα που κατηγορείται επειδή προσλαμβάνει περισσότερους απ’ όσους έχει δεσμευθεί, εγκαλείται ταυτόχρονα από τους επιτηρητές για υποστελέχωση –και υποχρηματοδότηση– της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων;

Τι σημαίνει ότι χρειάζεται να της επισημαίνουν οι Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την προμήθεια ιχνευτών καυσίμων, που αναμένεται –και αναμένεται, και χρόνια αναμένεται– να συμβάλει στον περιορισμό του λαθρεμπορίου;

Τι σημαίνει ότι η ελληνική κοινή γνώμη μαθαίνει από μια έκθεση των ευρωκρατών πως η κυβέρνησή της δεν σκοπεύει να καταθέσει ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο, που στο εσωτερικό λέει ότι σκοπεύει άμεσα να καταθέσει;

Τα ερωτήματα αυτά επισκιάζονται από την άχρηστη συζήτηση αν έχει ή όχι τελειώσει το μνημόνιο – αν είναι καθαρή η πωλούμενη ως καθαρή έξοδος. Σε αυτόν τον διαχωρισμό έχει επενδύσει όλη της την προσπάθεια η Αθήνα – επιστρατεύοντας κάθε τόσο τον μοσχοεταίρο της για να αναπέμπει πιστοποιητικά ότι το μνημόνιο τελείωσε.

Τα πορίσματα, όμως, της δεύτερης μεταμνημονιακής επιτήρησης φαντάζουν ακόμη πιο καταδικαστικά, εάν υιοθετήσει κανείς την εκδοχή της καθαρής εξόδου. Βγήκαμε απαράλλαχτοι. Βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά χρειάζεται ακόμη να μας υποδεικνύεται πώς πρέπει να οργανώσουμε αξιοκρατικά τη φορολογική διοίκηση· πώς πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που ψηφίσαμε κατά του λαθρεμπορίου. Χρειάζεται ακόμη να μας ζητούν οι έξω να μη διορίζουμε.

«Αυτοί που μας έφεραν ώς εδώ», «αυτοί που μας χρεοκόπησαν» έχουν, σε μεγάλο βαθμό, παροπλισθεί. Αυτά που μας χρεοκόπησαν, όμως, επιζούν των μνημονίων χάρη σε αυτούς που «μας έβγαλαν από τα μνημόνια».

Το καταθλιπτικό συμπέρασμα από την ανάγνωση της έκθεσης, που ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών, δεν είναι ότι προεκλογικά σκαλώνει η οικονομία. Είναι ότι το πολιτικό σύστημα μοιάζει διαχρονικά εγκλωβισμένο στους παλιούς του τρόπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή