80 χρoνια πριν… 2-3-1939

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ:  […] Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας της στρατιωτικής αεροπορίας, ο στρατάρχης Γκαίριγκ εξεφώνησε μακρόν λόγον εις τον οποίον ετόνισεν ότι η πρώτη Μαρτίου είναι ημέρα τιμής διά την γερμανικήν αεροπορίαν. «Προ τεσσάρων ετών […] έκαμαν την πρώτην των πτήσιν τα πρώτα αεροπλάνα της νέας Γερμανικής αεροπορίας. Κατά την ημέραν αυτήν, την 1ην Μαρτίου 1934, ο Φύρερ έλαβε την τολμηράν και μεγαλειώδη απόφασιν να θέση τέρμα εις το πολιτικόν αίσχος του 1918. Από της ημέρας εκείνης εγώ και οι συνεργάται μου, ακολουθούντες τας οδηγίας του Φύρερ, παρεσκευάσαμεν την καλυτέραν και την μάλλον συγχρονισμένην αεροπορίαν του κόσμου».

ΜΑΡΤΗΣ: Μια ιεροτελεστία αληθινή το δέσιμο του μάρτη. […] Η κόκκινη κλωστή. […] Υπάρχουν αποδείξεις ότι η συνήθεια είναι παλαιοτάτη, αλλά, από τόπου σε τόπο, διαφορετική. Εδώ, την βάζουν την παραμονή της πρώτης Μαρτίου. Αλλού δεν είναι ωρισμένη η εποχή. Στας Αθήνας την βγάζουν το τέλος του Μαρτίου, και την ρίχνουν στο πηγάδι μ’ ένα δίστιχο: «Πηγάδι, παρ’ το μάρτη μου/ και δόσ’ μου τη δροσιά σου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή