Η μεταμόρφωση της οδού Μητροπόλεως

Η μεταμόρφωση της οδού Μητροπόλεως

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάται κανείς την οδό Μητροπόλεως πριν από 10 χρόνια; Αν η απάντηση είναι αρνητική, μην ανησυχείτε. Δεν υπήρχε «κάτι» για να θυμάστε. Οταν ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας είχε ως «σημείο αναφοράς» το κουφάρι ενός παλιού υπουργείου, τι ακριβώς να θυμάσαι;

Αυτή ήταν η οδός Μητροπόλεως στο ξεκίνημα της κρίσης: αόρατη από τους πολλούς και εμπορικά υποτιμημένη. Επρεπε να τελεσφορήσει μια σημαντική επένδυση στο κτίριο του πάλαι ποτέ υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να λειτουργήσει το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στον δρόμο, για να πάρει «φωτιά» η περιοχή. Πριν από λίγες ημέρες, ένα οικοδομικό τετράγωνο παρακάτω άνοιξε το πρώτο foodie ξενοδοχείο στη χώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κοσμοσυρροή, ενώ τρίτη ξενοδοχειακή μονάδα ετοιμάζεται στην παλιά έδρα του Χυτήρογλου κοντά στο Μοναστηράκι. Και αφήνουμε στην άκρη τις δεκάδες επενδύσεις μικρότερης κλίμακας σε κατά κύριο λόγο φιλόδοξους και απαιτητικούς χώρους εστίασης σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν, όπως πάντα, και οι εξαιρέσεις (στη λογική της αρπαχτής), αλλά η δυναμική του δρόμου τις περιθωριοποίησε πολύ γρήγορα.

Ομως, τι μας διδάσκει το παράδειγμα της αναγεννημένης οδού Μητροπόλεως; Πολλές φορές, αρκεί μία και μόνο σοβαρή επένδυση για να παρασύρει μια οδό ή μια γειτονιά. Ευτυχώς για την Αθήνα έχουμε στα χέρια μας πολλά «υπουργεία Παιδείας»: κτίρια εγκαταλελειμμένα ή εμπορικά απαξιωμένα που περιμένουν να ζωντανέψουν για να χαρίσουν το φως σε ολόκληρους δρόμους. Σκεφθείτε τι θα προσφέρει στην οδό Σταδίου η διαμόρφωση της ημιθανούς Στοάς του Αρσακείου σε food hall υψηλού επιπέδου. Αναλογιστείτε τον αντίκτυπο που θα είχε στην οδό Πατησίων ενδεχόμενη αξιοποίηση του κτιρίου του «Μινιόν». Φανταστείτε την Ομόνοια με τα δύο πιο σημαντικά της κτίρια, το «Μπάγκειον» και τον «Μέγα Αλέξανδρο», σε πλήρη λειτουργία. Περιμένετε να ανάψουν τα φώτα στο νέο πεντάστερο ξενοδοχείο γνωστής διεθνούς αλυσίδας στην οδό Ακαδημίας.

Με λίγα λόγια: είναι στο χέρι μας να δούμε πολλές «Μητροπόλεως» στο κέντρο της Αθήνας τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να κάνουμε τη ζωή όσων θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους λίγο πιο εύκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή