ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανάγκη ενίσχυσης της ναυτικής δύναμης

Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Οποιος έχει διαβάσει καλά την ελληνική Ιστορία το καταλαβαίνει εύκολα, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Σημαντικοί διανοούμενοι όμως έχουν επίσης επισημάνει ότι όποτε οι επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις είχαν αντίκτυπο στις στρατιωτικές ναυτικές δαπάνες, η χώρα γνώρισε περιπέτειες.

Τι συμβαίνει τώρα; Το ελληνικό Ναυτικό έχει μείνει πολύ πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης. Μπορεί βέβαια να φέρει εις πέρας την αποστολή του, αλλά χρειάζεται επειγόντως ένα γενναίο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και δημιουργίας μιας νέας γενιάς μόνιμων επαγγελματικών στελεχών. Οι λεπτομέρειες είναι γνωστές σε όσους οφείλουν και θέλουν να έχουν εικόνα. Και προφανώς δεν είναι κρατικό μυστικό στην εποχή που τα πάντα μαθαίνονται μέσω ανοικτών πηγών.

Συμβαίνει ωστόσο και κάτι ακόμη στις μέρες μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τα ενεργειακά κοιτάσματα. Αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα. Χρειάζεται να προστατεύσει τα δικά της ζωτικά συμφέροντα και να προβάλει ταυτόχρονα την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία το κάνει και το διαφημίζει με κάθε τρόπο. Εχει μάλιστα αποκτήσει αυτοπεποίθηση στον τομέα της ναυτικής ισχύος. Μην ξεχνάμε πως ήδη από το 2008 άρχισε να στέλνει πολεμικά σκάφη για αβλαβείς αλλά σημειολογικά φορτισμένες διελεύσεις στις Κυκλάδες και στα παράλια της Αττικής.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις αναζήτησαν πολλαπλασιαστές ισχύος στις συνεργασίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Είναι πολύ θετικό ότι αυτό εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Οσο όμως και να βοηθάει, δεν λύνει το πρόβλημα.

Το ζήτημα είναι επείγον. Λύσεις υπάρχουν και χρειάζεται να αναζητηθούν με τη μέγιστη πολιτική συναίνεση. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να στηρίξουν το αίτημα για να αποδοθούν τα κέρδη από τα διακρατηθέντα ομόλογα στην Ελλάδα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου. Οι ευρωπαϊκές χώρες «άρμεξαν» την Ελλάδα την εποχή των παχειών αγελάδων και ορισμένες επιδόθηκαν συστηματικά στο «λάδωμα». Είναι, συνεπώς, αναγκαίο να βρουν τρόπους να τη στηρίξουν τώρα. Είναι όμως και πρακτικό. Γιατί η Ελλάδα, πέρα από τα δικά της συμφέροντα, είναι μια χώρα πρώτης γραμμής και για την ασφάλεια της Ευρώπης.