Το Κονκλάβιο (07/03/19)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντι-Γέφυρες

«Stop στην Παρακμή». Είναι νομίζω προφανές και μόνο από τον τίτλο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής, ότι αυτή ήταν κάτι σαν «αντισυγκέντρωση» έτερης εκδήλωσης στο Μέγαρο που είχε ως στόχο να «ξεπλύνει» τη συμφωνία των Πρεσπών. Για να μην αναφερθώ καν στις πρόσφατες «Γέφυρες», πολλώ δε μάλλον στην εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη με τον Ούντο Μπούλμαν. Ηταν, λοιπόν, μια «αντι-Γέφυρα».

Σε αυτήν μίλησαν ακόμη οι Μαριέττα Γιαννάκου, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Παναγιώτης Καρκατσούλης και Γιώργος Παγουλάτος, ενώ το ακροατήριο απαρτιζόταν τόσο από κεντροαριστερούς όσο και από κεντροδεξιούς. Πιο ενδιαφέρουσα, βέβαια, βρήκα την τοποθέτηση προσώπων στον χώρο. Και μάλιστα όχι τυχαίων προσώπων. Το αναφέρω διότι παρατηρητικός κατάσκοπός μου διέκρινε φυσικά τον Κώστα Σημίτη να κάθεται στην πρώτη σειρά. Στην ίδια σειρά, αλλά όχι δίπλα στον Σημίτη, καθόταν ο Χρήστος Ροζάκης. Στην ακριβώς από πίσω σειρά, εθεάθη ο Νίκος Μουζέλης («Γέφυρες»). Ολο αυτό μπορεί να ήταν τυχαίο, αλλά δεν το πιστεύω. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω.

Μαζεύει υπογραφές

Μένω στον Κοντογιαννόπουλο, ο οποίος είπε ότι μαζεύει υπογραφές για τη συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων κατά του λαϊκισμού. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη συμπόρευση της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού –στα μείζονα ζητήματα– ενόψει εκλογών. Του εύχομαι καλή τύχη.

Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά

Πιστεύω ότι έπειτα από τόσες περιοδείες που έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανά την επικράτεια, έχει καταστεί σαφές ότι κάνει ιδιαίτερο «γκελ» στα παιδιά (συχνά και στις μητέρες, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης). Φαίνεται, άλλωστε, ότι ο ίδιος ως πατέρας τριών παιδιών το γνωρίζει το «άθλημα». Το αναφέρω διότι η χθεσινή περιοδεία του στη Ρόδο άρχισε από την παρουσία σε σχολική γιορτή (για τη σημερινή επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων). Εκεί ο Κυριάκος υπέγραψε και αυτόγραφα (!). Ακούω δε ότι υπήρξε μαθητής που τον πλησίασε και του είπε κάτι του τύπου «είσαι καλύτερος από τον Τσίπρα». Παρών και ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών (ο γνωστός Χρήστος) που έδωσε στον Μητσοτάκη το στεφάνι για τη σχετική τελετή.

Ζωή ποδήλατο

Μένω στη Ρόδο, καθώς μου μετέφεραν το ενδιαφέρον στιγμιότυπο κατοίκου που κόντεψε να σκοτωθεί, καθώς όταν είδε τον Μητσοτάκη, σταμάτησε απότομα το δίκυκλό του. Ε, λοιπόν, ο εν λόγω ήταν σεφ και του είπε ότι θα του μαγειρέψει. Κατά τα λοιπά, η νεοδημοκρατική αποστολή έκανε κανονικό σπριντ για να προλάβει την απογευματινή πτήση για την Αθήνα. Αυτό, καθώς πληροφορούμαι ότι ξαφνικά προέκυψε στο πρόγραμμα παρακολούθηση ποδηλατικών αγώνων. Οχι, δεν έκανε ποδήλατο ο Μητσοτάκης. Απλώς παρέστη. Οι αγώνες προέκυψαν από σχετική συνομιλία που είχε με το πρόσωπο που διοργανώνει τους Αγώνες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρωινής πτήσης για τη Ρόδο. Εκεί ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα έδινε το «παρών», όπως και έκανε.

Κουίζ

Τίνος «αντάρτη» υποψηφίου της Ν.Δ. (σε μεγάλο δήμο) ο αδελφός ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην ίδια Περιφέρεια; Δίνω και βοήθεια του κοινού: Ο μελλοντικός υποψήφιος έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. 

Κρίσιμο τεστ

Πλησιάζει το κρίσιμο τεστ της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή για τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης που πέρασαν τον πήχυ –την ερχόμενη Πέμπτη– και στις τάξεις της Πειραιώς κυριαρχεί το ερώτημα για τη στάση που θα κρατήσει τελικά η κυβέρνηση στο περίφημο άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από προσφυγή σε εκλογές. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα της Ν.Δ. αν θα το στηρίξει και στη δεύτερη ψηφοφορία. Καθώς και ότι το 32 πέρασε με 221 ψήφους. Δεν πέρασε, όμως, το άρθρο 30 που προέβλεπε την προσφυγή στην ετυμηγορία του λαού, σε περίπτωση που αποβούν άγονες οι έξι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Το τονίζω, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να το «σκοτώσει», θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την απόρριψη του άρθρου 30. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή