Είναι λύση οι Xώροι Εποπτευόμενης Xρήσης;

Είναι λύση οι Xώροι Εποπτευόμενης Xρήσης;

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιώργος Καμίνης*: Πρέπει να το δοκιμάσουμε

Ενα θέμα σοβαρό, όπως η δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, είναι απολύτως λογικό να προκαλεί αντίλογο. Ωστόσο, η κατάσταση –κυρίως στην Αθήνα– με την παρελκυστική τακτική διαδοχικών κυβερνήσεων, δυστυχώς κατέστη επείγουσα και δεν επιτρέπει νέες ατέρμονες συζητήσεις ή προσχηματικές διαφωνίες.

Στις αρχές της πρώτης μας θητείας, είχα ζητήσει τη συνδρομή ενός ειδικού σε θέματα αστέγων, από τη Νέα Υόρκη. Το βασικό συμπέρασμά του –τότε, το 2012– εδραζόταν στη διαπίστωση ότι αυτό που καλούνταν από τότε να αντιμετωπίσει η Αθήνα δεν ήταν η αστεγία, με την τρέχουσα εκδοχή της, αλλά «περιφερόμενοι πληθυσμοί που αναζητούν απεγνωσμένα τη δόση τους», επαιτώντας και βρίσκοντας προσωρινά καταφύγια κοντά στις πιάτσες του θανάτου. Η διακίνηση και η δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, και κυρίως ο θάνατος εν μέση οδώ, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πληγή της Αθήνας. Προτείνουμε από το 2017 να προχωρήσει και στη χώρα μας η δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, στους οποίους εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό θα εποπτεύει την ασφαλή χρήση, ενώ κοινωνικοί λειτουργοί θα βοηθούν τους ουσιοεξαρτημένους να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι αυτό που συμβαίνει στη Μασσαλίας, στη Βαρβάκειο, στην Ομόνοια, στο Μεταξουργείο, προσβάλλει τον πολιτισμό, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τις αξίες μας. Ανθρωποι πεθαίνουν καθημερινά αβοήθητοι στον δρόμο και όλοι –κυβερνήσεις, κόμματα, επιστημονικοί φορείς, δημοτικές παρατάξεις– έχουμε μετατραπεί σε απλούς θεατές. Ως πότε θα το ανεχόμαστε αυτό; 

Για το νομοσχέδιο, έχουμε καταθέσει τον προβληματισμό μας σχετικά με τις νέες καθυστερήσεις που θα προκαλέσουν οι ρυθμίσεις του. Η ευρεία εξουσιοδότηση που ο νόμος παρέχει στον υπουργό Υγείας για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων προκειμένου να λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί μπορεί να εξελιχθεί σε τροχοπέδη.

Ωστόσο, η πρόσφατη αντίδραση συλλόγων της πόλης ειλικρινά με εξέπληξε. Ανθρωποι που το πρόβλημα έχει φτάσει στην είσοδο του σπιτιού τους, φαίνεται πως πιστεύουν ή ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις ή έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια, ή φαντασιώνονται νέα ξερονήσια και Σπιναλόγκες. Το Παρίσι, το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη έχουν άλλη γνώμη. Χάραξαν με επιτυχία ένα δρόμο που πρέπει να δοκιμάσουμε, ένα δρόμο τον οποίο στη χειρότερη περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

 

* Ο κ. Γιώργος Καμίνης είναι δήμαρχος Αθηναίων.

Νίκος Σοφιανός*: Επικίνδυνη κλιμάκωση

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (Χ.Ε.Χ.) είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, άνοιξε νέους δρόμους, πρωτοστατώντας στη διαφήμιση της κάνναβης και στη θεσμοθέτηση των χώρων εποπτείας του αργού θανάτου των χρηστών. Η πολιτική της «μείωσης της βλάβης» έχει αποτύχει: η χρήση αυξήθηκε, καταδικάζοντας τους χρήστες στη διαχείριση της δόσης τους.

Πρέπει να απολογηθούν για τις συνέπειες της πολιτικής τους: υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, υποστελέχωση – υποχρηματοδότηση των θεραπευτικών κοινοτήτων, απουσία στήριξης της απεξάρτησης, ελάχιστα προγράμματα street work, μοίρασμα μεθαδόνης χωρίς εξατομικευμένη παρακολούθηση. Τα ίδια επιχειρήματα μας έλεγαν και για τα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία – ότι θα αντιμετωπιστούν, δηλαδή, η λίστα αναμονής και οι πιάτσες. Μόνο στο νοσοκομείο «Ελπίς» χορηγείται η μεθαδόνη σε πάνω από 200 χρήστες, με μόλις τρεις εργαζομένους.

Τώρα παρουσιάζουν τους Χ.Ε.Χ., σαν ανθρωπιστική προσέγγιση για τους χρήστες ενώ το αποτέλεσμα θα είναι η καταδίκη τους σε μόνιμη εξάρτηση. Ταυτόχρονα, γύρω από τους νόμιμους Χ.Ε.Χ. θα νομιμοποιηθούν η πιάτσα, το εμπόριο και η διακίνηση των ναρκωτικών.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας των κομμάτων που ψήφισαν στη Βουλή τους Χ.Ε.Χ. (Κ. Μπακογιάννης, Ν. Ηλιόπουλος, Π. Γερουλάνος) διαφημίζουν τη συναίνεσή τους διαγωνιζόμενοι για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα. Δεν τους ενοχλεί ο παροπλισμός των επτά κέντρων πρόληψης του δήμου, με μόλις 100.000 ευρώ επιδότηση για το 2018, με τέσσερις εργαζομένους ανά κέντρο πρόληψης σε διαμερίσματα 100.000 κατοίκων. Δεν τους συγκινεί η αδιαφορία του δήμου απέναντι στις θεραπευτικές κοινότητες και στους συλλόγους γονέων των κοινοτήτων. Δεν τους απασχολεί ότι έκανε δύο χρόνια να ξεκινήσει το street work της περιφέρειας και του δήμου. 

Λογαριάζουν χωρίς να ρωτήσουν τους κατοίκους και οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν είμαστε σίγουροι ότι θα γενικευτούν. Σε καμία γειτονιά της Αθήνας δεν θα περάσει η πολιτική των Χ.Ε.Χ. Οι προσπάθειες του λόμπι των διάφορων ΜΚΟ και της κυβέρνησης να νομιμοποιήσουν τα ναρκωτικά θα αποτύχoυν.

 

* Ο κ. Νίκος Σοφιανός είναι δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή