Το Κονκλάβιο (13/03/19)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη φιλοτιμία…

Τύπου «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» θα είναι η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης που πέρασαν τον πήχυ και φθάνουν στη δεύτερη ψηφοφορία. Δηλαδή θα μιλήσουν οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί. Δεν ξέρω αν επελέγη αυτή η συνοπτική διαδικασία προκειμένου να μην πολυπροβληθεί το γεγονός, όπως πληροφορούμαι, ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή σε κάλπες.

Οπως το έθεσε πηγή μου, η κυβέρνηση «ποιεί την ανάγκην φιλοτιμίαν», αφού, προφανώς οι δεύτερες σκέψεις και η υπαναχώρηση θα εξέπεμπαν με κεφαλαία γράμματα τις εξής δύο λέξεις: παραδοχή ήττας. Ουδείς γνωρίζει, βέβαια, τι μπορεί να συμβεί μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά ακούω ότι αυτή είναι η «γραμμή» του πρωθυπουργού. Υπουργική πηγή μου μάλιστα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι «δεν έχουμε λόγο να μην το ψηφίσουμε, αφού θα κερδίσουμε τις εκλογές». Το σχόλιο, νομίζω, είναι περιττό…

Ακλαυτη…

Σε διαφορετική περίπτωση, πάντως, η συνταγματική αναθεώρηση που άνοιξε, ως είθισται, χτυπώντας τα… νταούλια η κυβέρνηση, θα πάει «άκλαυτη». Αν δεν περάσει το άρθρο 32, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «θάβει» τη δική του αναθεώρηση και η Ν.Δ. θα παραλάβει τα απομεινάρια της. Αν όντως περάσει το 32, εκτός του ότι η Ν.Δ. θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο και με 151 βουλευτές, θα έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονα ως κυβέρνηση να «κάψει» την αναθεώρηση.

Ρουβάς γιοκ

Δεν ισχύουν οι φήμες που θέλουν τον Σάκη Ρουβά να καταλαμβάνει μία από τις εναπομείνασες οκτώ θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους στην Πειραιώς. Πάντως, εγώ ακούω ότι «παίζει» η υποψηφιότητα δημοσιογράφου που έχει ξεχωρίσει με το ιδιαίτερο στίγμα και τον λόγο της σε γνωστή εκπομπή που διατηρεί εδώ και χρόνια στην ΕΡΤ.

Πρώτος ή δεύτερος;

Μένω στα των ευρωψηφοδελτίων, καθώς υπάρχει μια ανακοίνωση που άργησε μερικές μέρες. Αναφέρομαι στην επίσημη υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την Ευρωβουλή που –εκτός απροόπτου– πληροφορούμαι ότι θα γίνει αύριο. Θα είχε γίνει δηλαδή, αλλά καθυστέρησε λόγω του θανάτου της πεθεράς της Φώφης Γεννηματά. Μένει να φανεί αν ο Ανδρουλάκης θα τερματίσει πρώτος, ή θα του πάρει την πρωτιά ο Νίκος Παπανδρέου. Εδώ να προσθέσω ότι το παζλ της μητέρας των μαχών συμπληρώνεται και από τη θέση που θα λάβει στην τελική κατάταξη η Εύα Καϊλή.

Δυστοκία

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει με την υποψηφιότητα της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατεβάσει ως μειονοτικό υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιό του τον Μεστάν Οσμάν Ουμίζ, ο οποίος ήταν επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Αυτή τη φορά κατεβάζει την κόρη του Μουσταφά Μουσταφά, Ουφούκ Μουσταφά. Οπως το έθεσε πηγή μου που έχει εντρυφήσει στα μειονοτικά, είναι μια πρόοδος. Εγώ, πάλι, υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια κάποια δυστοκία στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων.

Σκηνοθετική ματιά

Το Ιnstagram του Σταύρου Θεοδωράκη τον πρόδωσε. Για την ακρίβεια, πρόδωσε ότι ο Σταύρος πέρασε το τριήμερο στο κλεινόν άστυ και μάλιστα στο Σύνταγμα. Το λέω γιατί ο επικεφαλής του Ποταμιού «ποστάρισε» φωτογραφίες από τα γυρίσματα αμερικανικής ταινίας, για χάρη των οποίων την Κυριακή έκλεισε το Σύνταγμα.

Σημειώνω ότι οι σκηνές αποτυπώνουν συμπλοκές γνωστών-αγνώστων με τα ΜΑΤ. Καταλαβαίνω τη σκηνοθετική ματιά του Σταύρου. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί χρειάστηκε ολόκληρο γύρισμα, αφού η σκηνή της ταινίας θα μπορούσε να είχε γυριστεί άνετα και πιο ρεαλιστικά σε πραγματικές συνθήκες – που δεν είναι δα και σπάνιες.

Ντόρα με Τσαβούσογλου

Οι ανοικτοί δίαυλοι που διατηρούσε και εξακολουθεί να διατηρεί η Ντόρα Μπακογιάννη με τους Τούρκους είναι γνωστοί. Εξ ου και δεν μου κάνει εντύπωση που η Ντόρα επισκέφθηκε την έδρα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Αττάλεια, πριν καν προλάβει να το κάνει (την επόμενη εβδομάδα) ο νέος ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος. Αυτό προκειμένου να κάνει λόμπινγκ στον Τούρκο ΥΠΕΞ για την υποψηφιότητά της για τη θέση της γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εχω την εντύπωση ότι επισήμως οι Τούρκοι δεν μπορούν να τη στηρίξουν, αφού το «χρίσμα» τής δόθηκε κατόπιν πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που όχι μόνο έχει γενναία εκπροσώπηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά επηρεάζει και πολύ κόσμο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή