ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύο μήνες πριν από τις Δημοτικές

Είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται για τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Ψάχνουν, ρωτούν γνωστούς, εκτιμούν στις παρέες τις πιθανότητες να προκηρύξει ο πρωθυπουργός τετραπλές κάλπες. Λογικό και πολύ πολιτικό. Εκτός από τους κομματικούς που προσδοκούν εξουσία υπάρχουν και οι εχέφρονες, που βλέπουν μια κυβέρνηση να τα έχει κάνει θάλασσα παντού και επιθυμούν την όσο πιο γρήγορη απαλλαγή.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως ουδείς γνωρίζει τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Ούτε καν ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες λένε ότι περιμένει και τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου για να κρίνει την προσφορότερη για το κόμμα του ημερομηνία· πότε, δηλαδή η ήττα θα είναι μικρότερη και το αποτέλεσμα διαχειρίσιμο. Εν τω μεταξύ, η χώρα περιμένει την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχουν όμως οι καθορισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές όχι μόνο διότι θα αποτελέσουν ένα καλό μάθημα για την κυβέρνηση, αλλά διότι θα διαμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη της Eνωσης και θα έχουν μακροπροθέσμως σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Υπάρχουν επίσης οι δημοτικές-περιφερειακές, ακόμη πιο σημαντικές για την καθημερινότητα των πολιτών. Σε ό,τι αφορά και αυτές τις εκλογές, η κυβέρνηση τα έκανε ρόιδο.

Είναι ευτύχημα και μεγάλη κατάκτηση το γεγονός πως γι’ αυτές τις δημοτικές εκλογές έχουμε ημερομηνία. Η κυβέρνηση ταλαντεύτηκε αν θα τις κάνει τον Οκτώβριο, αλλά τελικώς επικράτησαν ωριμότερες (σε ό,τι αφορά την ψηφοθηρία) σκέψεις και οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο. Παραλλήλως έκανε τετραετή την πενταετή θητεία των δημάρχων· που ’σαι, Γιάννη (Ραγκούση), που ’λεγες… Μετά, χαντάκωσε κάθε προοπτική κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ με την απλή αναλογική. Και τώρα, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, αλλάζει τον χάρτη των δήμων και θεσπίζει –65 ημέρες πριν ψηφίσουμε– την ποσόστωση για τις γυναίκες στα ψηφοδέλτια. Ουδείς από τους υποψηφίους μπορεί να φτιάξει ψηφοδέλτιο, διότι κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο θα κατεβάσει η κούτρα των ψηφοθήρων του υπουργείου Εσωτερικών. Οι άνθρωποι που θα διαχειριστούν την καθημερινότητά μας δεν μπορούν να χαράξουν στρατηγική πριν από τις εκλογές και δεν θα μπορούν να διοικήσουν μετά τις εκλογές.

Βεβαίως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα το αποπαίδι του πολιτικού συστήματος. Ολοι ομνύουν στο κύτταρο της Δημοκρατίας και όλοι το στρεβλώνουν χάριν των κεντρικών πολιτικών στοχεύσεων. Τούτοι εδώ είναι ακόμη χειρότεροι, διότι εκτός όλων των άλλων είναι και απίστευτα πρόχειροι. Νομοθετούν στο πόδι, με γνώμονα τη συγκυρία, στοχεύοντας μόνο στη διαχείριση της ήττας τους, και δυστυχώς τα τωρινά τους καμώματα θα τα λουστούμε οι πολίτες –καθημερινώς– στα χρόνια που έρχονται…