Ραντεβού στη Βουλή…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας, ούτε να έχεις εντρυφήσει στις αμέτρητες έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τους πλέον αξιόπιστους οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα. Αρκεί απλώς να μπορείς να σκέπτεσαι λογικά και να διαθέτεις αντίληψη για όσα συμβαίνουν γύρω σου, τοπικά, εθνικά και παγκόσμια, ώστε να μην έχεις πλέον αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή που συντελείται είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη Γη.

Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να μην παίρνεις τοις μετρητοίς τον πρόεδρο Τραμπ όταν γράφει στο Twitter: «Την έχω δει (την έκθεση για την κλιματική αλλαγή). Διάβασα μέρος της και είναι μια χαρά». Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απαντάει «δεν το πιστεύω» στην έκθεση που συνέταξαν πριν από λίγους μήνες 300 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, έπειτα από ανάθεση του Κογκρέσου, όπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρονται επίσης σε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σήμερα πάντως σε περισσότερες από 400 πόλεις και 55 χώρες οι μαθητές διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή. Το κίνημα #FridaysforFuture που ξεκίνησε πέρυσι από την αυθόρμητη διαμαρτυρία μιας 16χρονης μαθήτριας από τη Σουηδία, της Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία μια Παρασκευή προτίμησε να μην πάει στο σχολείο της αλλά να διαδηλώσει μπροστά στο σουηδικό Κοινοβούλιο, έχει απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Βέλγιο και τη Φινλανδία μέχρι την Αυστραλία.

Η Τούνμπεργκ συνέχισε κάθε Παρασκευή, βρέξει-χιονίσει, να στέκεται μπροστά από το Κοινοβούλιο, έφτασε μάλιστα μέχρι το Φόρουμ του Νταβός για να μεταφέρει το μήνυμά της. Εκεί, δήλωσε το αυτονόητο: «Μου φαίνεται τρελό και περίεργο ότι οι άνθρωποι έρχονται εδώ με ιδιωτικά τζετ για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή. Είναι απλά παράλογο». Στο Αμβούργο την προηγούμενη Παρασκευή διαδήλωσαν περίπου 10.000 μαθητές. Κάποιοι τους κατηγορούν ότι βρήκαν ευκαιρία για κοπάνα από το σχολείο. Οι περισσότεροι πάντως βλέπουν με καλό μάτι το ακηδεμόνευτο κίνημα των νέων, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να διαδηλώνουν μέχρι να τους πάρουν στα σοβαρά οι κυβερνήσεις και να αποφασίσουν να κάνουν κάτι.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κρίση αφορά πρωτίστως τις νέες γενιές. Τους σημερινούς μαθητές, τους μελλοντικούς οικογενειάρχες που σύντομα θα κληθούν θα αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για το ότι κατεβαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν μπροστά στα Κοινοβούλια των χωρών τους. Μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει. Να έχουν τη συμπαράστασή μας.

Και στην Ελλάδα. Tι συμβαίνει; Πόσο μας απασχολεί η κλιματική αλλαγή; Στα σχολεία συζητούν για τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του πλανήτη ή το μόνο που μας αφορά είναι το κλίμα της στενής πολιτικής αντιπαράθεσης; Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ πολύ θα ήθελα να δω σήμερα χιλιάδες νέους έξω από τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή