Το Κονκλάβιο (15/03/19)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορθωτής με ΑΣΕΠ

Ουδείς «άσφαλτος». Πολύ περισσότερο ο Αλ. Τσίπρας, που νομίζω ότι έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν στενοχωριέται καθόλου με τα γλωσσικά του ατοπήματα. Δεν ξέρω αν του αρέσουν οι παρατηρήσεις –έχω την εντύπωση, εξάλλου, ότι δεν τις λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν του– αλλά κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή διημείφθη μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία με τον Κ. Τασούλα.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. στην τρίτη ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 151 ψήφους, ο Τσίπρας είπε κάτι για θεσμική «κατολίσθηση». «Διολίσθηση», πετάχθηκε τότε ο εισηγητής της Ν.Δ. «Eχετε δίκιο, δέχομαι τη διόρθωση», του αντέτεινε ο πρωθυπουργός. Η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί. Κάνοντας σαρδάμ, ο Τσίπρας είπε «κρυψίως» αντί «κρυφίως», όπως έσπευσε να τον διορθώσει ο Τασούλας. «Μου φαίνεται θα σας πάρω για υποβολέα», του είπε ο Τσίπρας για να λάβει τη χιουμοριστική απάντηση «μόνο κατόπιν ΑΣΕΠ». Υποθέτω, εξάλλου, ότι μόνο ως χιούμορ μπορεί να το αναφέρει κανείς στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι και για Νόμπελ…

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ. στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, για να κάνει πιο κατανοητή τη θέση του ότι από τη συζήτηση για την αναθεώρηση που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μείνει μόνο απομεινάρια, αναφέρθηκε στο μυθιστόρημα του νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο «Τα απομεινάρια μιας μέρας». Μόνο που η αναθεώρηση, όπως είπε, δεν θα πάρει Νόμπελ.

Για την Ευρώπη

Η Ευρώπη, ως γνωστόν, δεν «πουλάει». Η ειρωνεία είναι ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι πολύ πιθανόν η Ευρώπη να «πουλήσει» στην Ελλάδα, αφού θα είναι η πρώτη μεγάλη κάλπη που θα στηθεί μετά τέσσερα χρόνια. Δεν θεωρώ, πάντως, τυχαίο ότι για ακόμη μία φορά θα βρίσκεται στα τιμημένα αθηναϊκά χώματα ο Μαργ. Σχοινάς. Αυτό το Σάββατο, καθώς είναι ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση «Ευρωεκλογές για μια Ευρώπη που αλλάζει» που διοργανώνει στο Iδρυμα Ευγενίδου ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ).

Το vertigo του λογογράφου;

Προσεκτικός παρατηρητής μου από τις τάξεις της Πειραιώς διέκρινε διαφορά ύφους στις δύο πρωθυπουργικές ομιλίες του τελευταίου 24ώρου. Μου έλεγε, για παράδειγμα, ότι άλλος ήταν ο Αλ. Τσίπρας που μίλησε στην Κ.Ο. του με λάσπη, αίμα και μπόλικο παλαιό σύστημα, η παλινόρθωση του οποίου πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί και άλλος ο Τσίπρας που εμφανίστηκε χθες στη Βουλή, πιο «θεσμικός». Δεν ξέρω. Μπορεί και να μην ήταν σε μεγάλα κέφια. Εκτός αν έχει δύο λογογράφους, το οποίο μπορεί να εξηγεί και τις διαφορές.

Διχασμός

Μεγάλη αναταραχή και μεγάλο διχασμό προκάλεσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ψηφοφορία επί της έκθεσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Ε.Ε. της σοσιαλίστριας Κάτι Πίρι που προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και η οποία υπερψηφίστηκε. Θυμίζω ότι η Ν.Δ. την καταψήφισε, παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ και μάλιστα η εισηγήτριά του, Ρενάτε Ζόμερ, δεν εισηγήθηκε καν αναστολή. Ηθελε τερματισμό των ενταξιακών. Μάλιστα, η Μαρία Σπυράκη που μίλησε και για την απόφαση της Ν.Δ., καθόταν ακριβώς δίπλα της. Πάντως, όπως και σε άλλες «καυτές» και επικίνδυνες ψηφοφορίες, σημειώθηκαν και πολλές αποχές.

Κρήτη στην Ευρωβουλή

Στην Κρήτη θα βρίσκεται το Σάββατο ο Στ. Θεοδωράκης. Σκοπεύει μάλιστα εκεί να παρουσιάσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές… Κρήτης. Ως σημαντικό κρατούν στο Ποτάμι ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν παρουσία του Γιώργου Γραμματικάκη. Υποψήφιοι θα είναι και δύο νέοι από το Ηράκλειο: Ο Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, γιατρός και η Μαρία Δαμανάκη, δικηγόρος που εξελέγη επικεφαλής της Νεολαίας του Ποταμιού.

Προοδευτικοί και «προοδευτικοί»

«Εδώ είμαι. Με το μισό Ποτάμι..». Λιτό και απέριττο το sms που έλαβα από κεντροαριστερή πηγή μου που βρέθηκε χθες το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο στην πρώτη επίσημη ομιλία-εκδήλωση του Δημήτρη Τσιόδρα μετά το χρίσμα που έλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποψηφιότητά του με τη Ν.Δ στην Α΄ Αθήνας. Ο εν λόγω, βρισκόταν στην… αριστερή κερκίδα της εκδήλωσης, μαζί με φίλους και συνεργάτες από το Ποτάμι (ξέρω και άλλους που ήθελαν να δώσουν το «παρών», αλλά φοβήθηκαν μην παρεξηγηθούν…). Σημειώνω εδώ ότι σημασία δεν έχει να διεκδικείς τον τίτλο μιας προοδευτικής συμμαχίας, αλλά να τη διαμορφώνεις κιόλας. Παρόντες χθες το βράδυ και ο Γκίκας Χαρδούβελης, άλλοτε Ποταμίσιοι όπως ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Θανάσης Σκόκος, ο υποψήφιος πλέον ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, καθώς και οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. (ο Χατζηδάκης ήταν και ομιλητής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή