ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/03/19)

Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Υπόθεση της Ελλάδας είναι το πότε θα αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις (φωτ.), σε ερώτηση που του ετέθη, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση πρόωρη εξόφληση των «ακριβών» δανείων του Ταμείου. Στην πραγματικότητα, είναι υπόθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), o οποίος πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του πριν προχωρήσει η Ελλάδα σε μια τέτοια κίνηση. Κάτι που δεν θα συμβεί, εάν προηγουμένως δεν ανάψει πράσινο φως για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ώστε να εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Κατά τα άλλα, ο κ. Ράις έδωσε μια πολύ προσεκτική απάντηση στην ερώτηση εάν η αδύναμη «κουλτούρα πληρωμών» των Ελλήνων, που επισημαίνεται στην έκθεση του Ταμείου, είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων ή αποτέλεσμα της κρίσης. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις αρχές, όχι να σχολιάσουμε τον κόσμο», είπε το πεπειραμένο στέλεχος.

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ

Αναστάτωση επικρατεί στον ΟΤΕ ενόψει της ολοκλήρωσης των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Κάποιοι κάνουν λόγο για πιέσεις στο προσωπικό να ενταχθεί στο πρόγραμμα και κάποιοι άλλοι γκρινιάζουν για τη μεταφορά 73 υπαλλήλων-φυλάκων του ΟΤΕ σε τρίτη εταιρεία φύλαξης. Για τον λόγο αυτό, σήμερα έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, με στόχο να συζητηθούν τα όποια προβλήματα. Πάντως, οι άνθρωποι κοντά στη διαδικασία κάνουν λόγο για τη συνήθη αναστάτωση που επικρατεί όταν υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Επεκτείνεται η Viva με νέες υπηρεσίες

Τη δυνατότητα εκτέλεσης εντολών άμεσης χρέωσης, πράξεων πληρωμής με κάρτα και εκτέλεσης μεταφορών πίστωσης και πάγιων εντολών έχουν πλέον οι πελάτες της Viva Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Πληρωμών. Η δυνατότητα αυτή χορηγήθηκε στο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος Viva μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε από την ΤτΕ, διευρύνοντας το πεδίο των δραστηριοτήτων της Viva. Η παροχή υπηρεσιών χορήγησης πίστωσης γίνεται επικουρικά της εκτέλεσης πράξεων πληρωμής και για την έγκριση η ΤτΕ έλαβε μεταξύ άλλων υπόψη της την κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας.

Στήριξη μεταπτυχιακού προγράμματος από ΕΛΠΕ

Tην επιχορήγηση του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος «MSc in Oil and Gas Process Systems Engineering» (Βιομηχανικά συστήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τρία ακαδημαϊκά έτη, αφενός με 10 υποτροφίες ετησίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με υψηλές επιδόσεις και αφετέρου ενισχύοντας τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς του σκοπούς, ανέλαβαν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας, τα ΕΛΠΕ υποστήριξαν παράλληλα την ανάπτυξη του καινοτόμου αυτού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στον τομέα της διύλισης, το οποίο θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019. Στη φωτογραφία, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός.

Ταχύτερη η Κύπρος από την Ελλάδα

Χαμηλές επιδόσεις στη μείωση των κόκκινων δανείων σημείωσε η Ελλάδα σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την Κύπρο. Συγκεκριμένα, η Κύπρος μείωσε κατά 13,3 ποσοστιαίες μονάδες τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση, έναντι 3,2 μονάδων που κατέγραψε η Ελλάδα. Πιο χαμηλή επίδοση σε ποσοστιαία βάση εμφανίζει η Ιταλία. Η μείωση την οποία πέτυχε περιορίζεται στις 2,5% ποσοστιαίες μονάδες, διαθέτοντας όμως χαμηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της, δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην ετήσια έκθεση για την εποπτική δραστηριότητα, με βάση τα οποία ο δείκτης NPEs παραμένει στη χώρα μας στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στο 43,4%, με την Κύπρο και την Πορτογαλία να ακολουθούν με 20,7% και 14,5%, αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία έπεται με 9,4%.