ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ανταμείβοντας» τον Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να πείσει τους συμπατριώτες του να αποδεχθούν τη συμφωνία των Πρεσπών την ταύτισε με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το διεκήρυττε στις ομιλίες του παραμονές του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, το έθεσε ως δίλημμα με τη μορφή του Ναι ή του Οχι στην κάλπη στις 30 Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές και ο Ζάεφ ανταμείφθηκε άμεσα με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που πρώτη η Αθήνα υπερψήφισε. Ο πρώτος μεγάλος στόχος των Σκοπίων, από την ημέρα της ανακήρυξής τους σε ανεξάρτητο κράτος, να γίνουν δηλαδή μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, επετεύχθη και ο Ζάεφ το πιστώνεται. Τώρα έχει μπροστά του το θέμα της Ε.Ε. και ελπίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της τον Ιούνιο, θα κάνει η χώρα του ένα μεγάλο βήμα προς τις Βρυξέλλες. Ως FYROM η ενταξιακή πορεία της είχε φτάσει μέχρι τον χαρακτηρισμό ως χώρας υποψήφιας προς ένταξη και τώρα ως Βόρεια Μακεδονία, διεκδικεί τη λήψη ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κανονικά οι Ευρωπαίοι αν τηρήσουν τις προ συμφωνίας των Πρεσπών υποσχέσεις τους, θα πρέπει να δώσουν το «αντίδωρο» στον Ζάεφ για το ότι επωμίσθηκε ένα τόσο βαρύ φορτίο και να τον ενισχύσουν πολιτικά. Τα πράγματα όμως εδώ είναι περίπλοκα. Αν στο ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν τα Σκόπια, η διαδρομή προς την Ε.Ε. είναι πιο αναφορική.

Προϋποθέτει πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που στη Βόρεια Μακεδονία ακόμα δεν έχουν προχωρήσει και βεβαίως απαιτεί μεταξύ των εταίρων κλίμα υπέρ της διεύρυνσης που δεν υπάρχει στο εσωτερικό της Ε.Ε. Γαλλία και Ολλανδία έχουν δηλώσει ενάντιες στην είσοδο και άλλων χωρών και πίσω τους αναμένεται να συνταχθούν και άλλα κράτη-μέλη. Οι Ευρωπαίοι όμως πρέπει κάτι να δώσουν στον Ζάεφ, ώστε να μπορεί να πείσει τους συμπατριώτες του ότι το όραμα της ενσωμάτωσής τους στις ευρωπαϊκές δομές παραμένει ζωντανό. Αυτό το τελευταίο έχει ξεχωριστή σημασία. Σε μια χώρα όπως η Βόρεια Μακεδονία, όπου η απογοήτευση κυριαρχεί στις ψυχές των ανθρώπων, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μεταλαμπαδευθεί το εκρηκτικό κλίμα που σαρώνει τα Δυτικά Βαλκάνια τούτη την εποχή, με καθημερινές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, στα Τίρανα και στην Ποντγκόριτσα. Ολα αυτά βεβαίως οι Ευρωπαίοι τα γνωρίζουν, αλλά προηγούνται οι ευρωεκλογές και μέχρι τότε ουδείς θα τολμήσει να μιλήσει για διεύρυνση. Στα Σκόπια αισιοδοξούν –όχι αβάσιμα– ότι σε κάθε περίπτωση τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κάνουν το χρέος τους.