Το Κονκλάβιο (27/03/19)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν Πρωταπριλιά…

Εχω την εντύπωση ότι αν κάποιος έβλεπε πέρυσι τέτοια εποχή αφίσα που θα διαφήμιζε πρωταπριλιάτικη ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη και μάλιστα για τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία στο Κολούμπια, θα νόμιζε ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Το ίδιο θα ίσχυε, βέβαια, αν μάθαινε ότι την επομένη, ο πρωθυπουργός, συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής, θα ταξίδευε στα Σκόπια με στόχο τις επενδύσεις. Το δεύτερο είναι γνωστό, καθώς την ερχόμενη Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει στα Σκόπια επικεφαλής κυβερνητικής αποστολής, η οποία υποτίθεται ότι θα εστιάσει στην οικονομική συνεργασία. Λέω υποτίθεται γιατί μαθαίνω ότι στην εν λόγω αποστολή δεν θα μετάσχει ο Στέργιος Πιτσιόρλας αλλά ο Γ. Δραγασάκης.

Μεγάλοι απόντες

Μεγάλοι απόντες από την πρώτη πρωθυπουργική επίσκεψη στη Β. Μακεδονία μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι, όπως ακούω, τόσο ο Γ. Κατρούγκαλος όσο και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο Κατρούγκαλος θα βρίσκεται ανήμερα την Πρωταπριλιά στη Ν. Υόρκη. Πριν σπεύσετε να βγάλετε συμπεράσματα, σας ενημερώνω ότι θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συγκεκριμένα σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Χάριμαν και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για –τι άλλο;– την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ομολογώ ότι η σχετική διαφημιστική αφίσα που έφτασε στα χέρια μου με παραπλάνησε αρχικά, καθώς σε αυτήν ο Κατρούγκαλος απεικονίζεται σε θερμή χειραψία με τον Ν. Ντιμιτρόφ. Διευκρινίζω ότι ο δεύτερος δεν θα μιλήσει στο Κολούμπια. Θα βρίσκεται, όμως, στην Ουάσιγκτον, όπου αμφότεροι θα μετάσχουν στις 3 Απριλίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αντί του Κατρούγκαλου, τα Σκόπια θα επισκεφθεί η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία δεν ξέρω ποιον θα βρει να αγκαλιάσει εν τη απουσία του Ντιμιτρόφ.

Ούτε το ένα ούτε το άλλο

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος που προσχωρεί στη Ν.Δ. ή η Ν.Δ. που προσχωρεί στις απόψεις του Ευ. Βενιζέλου, όπως έσπευσαν κάποιοι να αναρωτηθούν, με αφορμή τη συμμετοχή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στην εκδήλωση με αιχμή τις ευρωεκλογές (με τίτλο «Η Ευρώπη πουλάει;») που συνδιοργάνωσαν το ίδρυμα Hanns Seidel στην Ελλάδα (το θινκ τανκ του CSU) και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. «Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο», απάντησε ευθέως ο Κωστής Χατζηδάκης που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι είναι η δεύτερη φορά που μιλάει σε ίδια εκδήλωση με τον Βενιζέλο μέσα σε λίγες μέρες και ότι ακολουθούν άλλες δύο μέσα στις επόμενες εβδομάδες (!). Οπως το έθεσε, «τα κόμματα διατηρούν την αυτοτέλειά τους». Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

«Φύγετε» το διακύβευμα

Μένω στον Βενιζέλο, ο οποίος πληροφορούμαι ότι είπε πολλά και διάφορα για την Ευρώπη, τις ευρωεκλογές και την ελληνική εξαίρεση στη συνολική ευρωπαϊκή συζήτηση. Ας πούμε, ερωτηθείς για την «κομματικοποίηση» της ευρωπαϊκής πολιτικής και το φλερτ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό την «προσωποποίηση» του ευρωπαϊκού τεχνάσματος. Το τελευταίο το εξήγησε και με εικονογράφηση: είπε ότι οι Ευρωπαίοι χαίρονται που «καθυπέταξαν έναν ευρωσκεπτικιστή ή ριζοσπάστη» και ότι τον επιδεικνύουν ως πείραμα στην «αίθουσα όπου αναρτώνται οι κεφαλές πάνω από το τζάκι – βαλσαμωμένη κεφαλή ενός αγρίου ζώου που καθυπετάγη».

Το καλύτερο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος. Ο Βενιζέλος είπε ότι εκ των πραγμάτων οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα μετατρέπονται σε δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης. Ερωτηθείς μάλιστα για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, απάντησε ότι αυτό είναι «να φύγει αυτή η κυβέρνηση»…

Κουίζ

Τι κοινό έχουν η Κέρκυρα και η Αττική; Την απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. για τις υποδομές, σημειώνοντας ότι αμφότερες έχουν πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων τους επειδή εξέλεξαν περιφερειάρχες προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρουμε από διχασμό

Πρωτοβουλία για την… αναχαίτιση του Brexit, με την οποία καλούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές όλων των δημοκρατικών κομμάτων να στηρίξουν τη θέση για νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία, ώστε, όπως το θέτουν, «να συμπαρασταθούμε στην κίνηση των πολιτών και κυρίως των νέων που θέλουν να ζήσουν σε έναν χώρο που προστατεύει τις αξίες της Ενωσης», συνυπογράφουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γ. Μεϊμάρογλου και Αντ. Τριφύλλης. Θυμίζουν μάλιστα ότι, αν μη τι άλλο, εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε από… διχασμό. Θα πρόσθετα ότι γνωρίζουμε ακόμη ότι δεν μπορείς να σώσεις κάποιον που δεν θέλει να σωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή