ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχέσεις πασά – ραγιά θέλει η Τουρκία

Συνεχές το «μπούλινγκ» από την πλευρά της Αγκυρας και φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από Ελληνες σχολιαστές των γεγονότων. Ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν δίνει τον τόνο και ακολουθούν οι υπουργοί του, που συχνά προσπαθούν να τον ξεπεράσουν σε απειλές και φανφαρονισμούς. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα, ο υπουργός Χ. Ακάρ, που μίλησε για δικό τους Αιγαίο και δική τους Μαύρη Θάλασσα, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Κύπρο. Ολα δικά τους δηλαδή. Η Αγκυρα προσπάθησε να ανασκευάσει κάπως τις δηλώσεις του, ίσως γιατί θύμιζαν το «mare nostrum» του Μουσολίνι και μπορεί να θύμωνε η Μόσχα, αλλά η ουσία παραμένει. Αλλωστε, φρόντισαν να πετάξουν τα αεροπλάνα τους πάνω από το Αγαθονήσι γνωρίζοντας πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας το επισκεπτόταν ανήμερα την 25η Μαρτίου και δεν είναι τυχαίο ότι τουρκικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν πως το νησί τούς ανήκει!

Εχει τονιστεί επανειλημμένως ότι η τακτική του «μπούλινγκ» της Τουρκίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική, η οποία κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να καταλήξει κάποια στιγμή που εκείνη θα κρίνει ευνοϊκή. Το βέβαιο είναι ότι η αντίστοιχη ρητορική δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση, ιδιαίτερα τώρα ενόψει δημοτικών εκλογών, όπως αρκετοί θέλουν να πιστεύουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό απαιτείται αδιάκοπη προσοχή και εγρήγορση σε συνδυασμό με ενίσχυση της δυναμικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχει όμως και ακόμη μία διάσταση στην πολιτική του συνεχούς «μπούλινγκ» που ασκεί αδιάκοπα η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας. Ασχέτως των ακραίων επιδιώξεών της και αν ποτέ επιχειρήσει να τις υλοποιήσει, προσπαθεί να εδραιώσει μια σχέση πασά (ή αγά) – ραγιά. Εκείνη φυσικά θα είναι ο πασάς ή αγάς και η Ελλάδα ο ραγιάς που δεν θα τολμά να κάνει τίποτα χωρίς την άδεια του πρώτου και που ο ίδιος και η περιουσία του θα βρίσκονται στο έλεος εκείνου. Ισως πρόκειται για σύμπτωση ότι αυτή η συμπεριφορά της Αγκυρας γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς πλησιάζουμε στη 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821, αλλά σίγουρα μιλάμε για πολιτική αναβίωσης του οθωμανισμού με αυστηρά τουρκικές προδιαγραφές.

Και επειδή κάποιοι στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται τι παίζεται στα ελληνοτουρκικά, τουλάχιστον ας «το βουλώνουν».