ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (28/03/19)

to-konklavio-28-03-19-2307085

Θυμήθηκε την Παλαιστίνη

Και ξαφνικά θυμήθηκα την εποχή που, ως υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ησυχος αποκήρυττε το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» και την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ. Ηταν η εποχή της «κεφίγιε», της παλαιστινιακής μαντίλας, λίγο πριν στις τάξεις των συριζαίων γίνει της μόδας το «δραχμή, Αλέξη και iPhone 6» και το υαλουρονικό. Η ανατρεπτική συνέχεια είναι γνωστή. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι.

Το λέω επειδή μαθαίνω ότι ύστερα από τόσες τριμερείς στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να οργανώσει και μια τριμερή σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τους Κύπριους και τους Παλαιστινίους. Μη με ρωτάτε για τη θεματική. Φαντάζομαι ότι θα είναι κοντά στην αντίστοιχη τριμερή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με ευχολόγια για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Δεν νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα χαρούν πολύ με την ιδέα (δεν αποκλείω, βέβαια, να αρέσει στους Ευρωπαίους). Αυτοί που σίγουρα υποψιάζομαι ότι θα χαρούν θα είναι διάφοροι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ (του 3%) που δεν ξεχνούν. Επιλεκτικά πάντα.

Σερσέ λα φαμ

Οκτώ που από χθες έγιναν επτά –μετά την (όχι εντελώς) αιφνίδια ανακοίνωση της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει τελικά τη Μαρία Σπυράκη στην ευρωλίστα– είναι οι κενές θέσεις που απομένουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ακούω, πάντως, ότι υπάρχει μια κάποια δυστοκία, λόγω της τροπολογίας που αυξάνει τη γυναικεία ποσόστωση, καθώς η πλειονότητα των θέσεων που απομένουν θα πρέπει να καλυφθεί από γυναίκες. Σερσέ λα φαμ ξανά.

Στην Πρώτη Σερρών

Mένω στη Ν.Δ., καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για νέα πορεία στη Βόρεια Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας. Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει σύσκεψη αύριο στη Θεσσαλονίκη για τα εμπορικά σήματα, θέμα που ανεβάζει ως μια από τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών η Ν.Δ. Το Σάββατο θα πάει και στις Σέρρες. Μάλιστα, θα περάσει για πρώτη φορά από την Πρώτη Σερρών, όπου θυμίζω ότι βρίσκεται και το πατρικό του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αντίδραση

Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε το δημοσίευμά μου της περασμένης Κυριακής για τις περιπέτειες του ελληνικού περιπτέρου στο Μουσείο του Αουσβιτς –με αφορμή την προαναγγελία των εγκαινίων του από τον Νίκο Βούτση– μετά την άρνηση χρηματοδότησης από το ΥΠΕΞ και την «υιοθεσία» της χρηματοδότησης από τη Βουλή. «Ουδέποτε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα επέτρεπε την οιανδήποτε ανακρίβεια ιστορικών στοιχείων και κειμένων από οιονδήποτε και δι’ οιονδήποτε λόγον αναφερόμενο στην τραγική περίοδο του Ολοκαυτώματος και στην μνήμη των 65.000 Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα του Αουσβιτς. Αλλά και αν διέφευγε της προσοχής της επιστημονικής επιτροπής του ΕΜΕ τυχόν ανακρίβεια, αυτή μετά βεβαιότητας θα ανευρίσκετο από την σχολαστική επιτροπή του Μουσείου του Αουσβιτς το οποίον ελέγχει εξονυχιστικά κάθε λεπτομέρεια», μου γράφει σε απάντησή του το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το οποίο, με αφορμή τις αιχμές μου για το πρόσωπο που ορίστηκε από τη Βουλή να αναλάβει την αισθητική (και όχι μόνο) του πρότζεκτ, σημειώνει:

«Οσον αφορά την αισθητική του Ελληνικού Μουσείου του Αουσβιτς όντως υπήρξε μία σκέψη απλούστευσης των σχεδίων που είχαν αρχικώς εκπονηθεί. Μετά όμως από έγγραφη παρέμβαση του Μουσείου μας με την από 4/2/2019 επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κύριο Ν. Βούτση επέτυχε την πλήρη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Βουλής περί σεβασμού και εφαρμογής των αρχικών σχεδίων της αίθουσας του Βωμού, την εφαρμογή των οποίων όντως θα συνεχίσει ο έγκριτος συνεργάτης της Βουλής κύριος Γιάννης Μετζικώφ».

Το δείπνο των φρονίμων

Των φρονίμων τα παιδιά ρίχνουν γέφυρες πριν αυτές τους χρειαστούν. Το λέω διότι στο ΕΛΚ επιδιώκουν στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές να κάνουν… bonding με όσους θα ηγηθούν των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων που το απαρτίζουν. Κάπως έτσι, ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Ζοζέφ Ντολ τους προσκαλούν σε δείπνο στο Στρασβούργο στις 17 Απριλίου, μαζί με τους νυν επικεφαλής των ευρωομάδων. Υποθέτω ότι σε αυτό θα τους ενημερώσουν και για την τελική φάση της καμπάνιας του ΕΛΚ, η οποία σημειώνω ότι θα ξεκινήσει από –πού αλλού;– την Αθήνα και πάλι. Προσκεκλημένοι του Βέμπερ και του Ντολ θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.