Τα «ουουου…» έχουν παρελθόν

Τα «ουουου…» έχουν παρελθόν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδοκιμασίες των φιλάθλων της Βοσνίας, όταν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας στον μεταξύ των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων ποδοσφαίρου των δύο χωρών αγώνα στη Ζένιτσα, εξόργισε εμάς τους Ελληνες. Αν η «γιούχα» προερχόταν από κάποιους πυρήνες της χουλιγκανικής αλητείας, δεν θα άξιζε να δώσει κανείς σημασία.

Οταν όμως 20.000 θεατές, όλο το γήπεδο, αποδοκιμάζουν το εθνικό σου σύμβολο, τότε υπάρχει κάτι βαθύτερο. Και αυτό εν προκειμένω δεν είναι άλλο από την εμπλοκή Ελλήνων παραστρατιωτικών στον εμφύλιο της Βοσνίας, με αποκορύφωμα τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, στο πλευρό των Σέρβων του Μλάντιτς και του Κάρατζιτς. Αν εμείς στην Ελλάδα κάναμε τα πάντα για να θαφτεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση, δεν συμβαίνει το ίδιο και στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βοσνίας, που μόνο στη Σρεμπρένιτσα θρηνούν 8.000 νεκρούς αμάχους, στην εξόντωση των οποίων Ελληνες «ήρωες», κατά δήλωσή τους, συμμετείχαν. Στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πλην της Σερβίας, η Ελλάδα (εξακολουθεί να) θεωρείται μέρος της κρίσης λόγω της ταύτισής της με τους Σέρβους. Ειδικά στη Βοσνία, όπου έγινε το μεγάλο αιματοκύλισμα, το θέμα των παραστρατιωτικών εξακολουθεί να συντηρεί έντονα ανθελληνικά αισθήματα και σκιάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διαθέσει, με τη μορφή βοήθειας, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση, μεταπολεμικά, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μεταξύ άλλων χρηματοδότησε την επισκευή του εμβληματικού πολυώροφου κτιρίου των θεσμών στο Σεράγεβο που είχαν βομβαρδίσει οι Σέρβοι, την επισκευή μεγάλων νοσοκομείων, σχολείων, μέχρι και για την επιδιόρθωση των ζημιών από τον πόλεμο μουσουλμανικού τεμένους στη Ζένιτσα έδωσε χρήματα. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν στάθηκε ικανό να ξεριζώσει από τη συλλογική συνείδηση των Βόσνιων την απεχθή δράση κάποιων συμπατριωτών μας και κυρίως την ακατανόητη επιμονή της ελληνικής πλευράς να μην αξιώσει, έως τώρα, ευθύνες από τους «ήρωες της Σρεμπρένιτσα» για τη ζημιά που έκαναν στο έθνος μας. Ούτε καν μια συγγνώμη από τα θύματα δεν ζητήσαμε· μάλιστα, η υπόθεση «Σρεμπρένιτσα» εστάλη οριστικά στο αρχείο για να ξεχαστεί. Φροντίζουν, όμως, να μας τη θυμίζουν οι παθόντες στα ποδοσφαιρικά γήπεδα – και όχι μόνο. Χρειάστηκε να ασκηθούν έντονες διπλωματικές πιέσεις από την πρεσβεία μας στο Σεράγεβο για να αποσυρθεί από το μουσείο της Σρεμπρένιτσα η φωτογραφία των Ελλήνων παραστρατιωτικών να πανηγυρίζουν ανεμίζοντας το εθνικό μας σύμβολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή