Το Κονκλάβιο (29/03/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της «λυπητερής»

Πυρ μαχαίρα μη σκαλεύειν. Με απλά λόγια, μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Το θυμήθηκα με αφορμή την ανάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και την απροθυμία των εκ Βορρά επιχειρηματιών να παίξουν τον ρόλο του «μουσαμά» (α λα μετρό) στην πρωθυπουργική επίσκεψη στα Σκόπια. Πηγή μου, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη Θεσσαλονίκη, επιμένει ότι πέρα από την εθνική διάσταση, η κυβέρνηση υποτίμησε τη διάσταση των μακεδονικών προϊόντων, εξ ου και οι επιχειρηματίες είναι «στα κάγκελα». Θεωρούν ότι ακόμη και αν πληρώσουν τη «λυπητερή» της κατοχύρωσης των προϊόντων τους, δεν τους διασφαλίζει τίποτα. Θα το επαναλάβουν σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Του οίνου

Να μην ξεχάσω να σας ενημερώσω, πάντως, ότι στην παραλία της Θεσσαλονίκης άλλη είναι η στιγμή για την οποία ζουν. Για το ραντεβού που ακούω ότι έχει δώσει απόψε σε μπαρ της πόλης ο Μητσοτάκης με τον Νίκο Ταχιάο και τους υποψηφίους του συνδυασμού του για να πιουν ένα κρασί. Μακεδονικό.

Επαθε γκαζόζα

Μένω στο θέμα, καθώς ήταν ο βασικός λόγος που η Μαρία Σπυράκη καταψήφισε χθες τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο να προχωρήσει «άμεσα» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ή, πάντως, ήταν η αφορμή. Θυμίζω ότι μόνο η ίδια και ο Δημήτρης Παπαδημούλης μετέχουν από την ελληνική πλευρά στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας – Ε.Ε. Ο Παπαδημούλης, πάντως, δεν ψήφισε. Απλώς απουσίαζε. Δεν ξέρω αν έπαθε όντως ίωση, όπως διατείνεται, ή αν απλά έπαθε… γκαζόζα. Οπως και να ’χει, η Σπυράκη ενέταξε τροπολογία για τα μακεδονικά προϊόντα, αλλά φυσικά δεν πέρασε, αφού την καταψήφισαν τόσο οι Σκοπιανοί όσο και η πλειο-ψηφία. Οπότε, καταψήφισε και το συνολικό κείμενο.

Ψηφίζουν μακεδονικά

Το καλύτερο είναι άλλο. Μετά τα όσα διαμείφθηκαν στην επιτροπή, η Σπυράκη έκανε δήλωση σε σκοπιανό τηλεοπτικό μέσο, όπου έθεσε on camera το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχονται τα μακεδονικά προϊόντα. Εμαθα ότι, στο παρασκήνιο, ο δημοσιογράφος της εκμυστηρεύθηκε ότι του αρέσουν πολύ τα μακεδονικά κρασιά. Της Μακεδονίας του… νοτίου μέρους εννοούσε.

Μην ομιλείτε παρακαλώ

«Παρακαλώ τους συναδέλφους να μην τηρηθούν οι γνωστές διαδικασίες». Οπου «γνωστές διαδικασίες» είναι να παίρνουν όλοι τον λόγο και να μετατρέπουν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε group therapy. Ηταν ο τρόπος που επέλεξε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας για να ενημερώσει ευγενικά τους βουλευτές να μην τοποθετηθούν μετά την ομιλία του προέδρου. Ούτως ή άλλως, μαθαίνω ότι οι μισοί φαίνονταν ξέπνοοι από το τρέξιμο, ενώ άλλοι βιάζονταν να προλάβουν αεροπλάνο (όπως οι Κ. Τασούλας, Λ. Αυγενάκης και Γ. Γεωργαντάς) για να προλάβουν κομματική εκδήλωση εκτός Αθηνών.

Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στην αίθουσα της Γερουσίας (νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα). Α, και ότι εμφανίστηκε αδυνατισμένος. Τελευταίος μπήκε, αφού είχε αρχίσει η ομιλία Μητσοτάκη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ακόμη πιο καθυστερημένα έφθασαν βέβαια ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης. Οχι μαζί, εννοείται…

Νέα υποψήφια

Από το μητρώο στελεχών προέρχεται ακόμη μία υποψηφιότητα που ανακοίνωσε χθες η Ν.Δ., μαζί με το κλασικό photo op της υποψηφίας με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Πρόκειται για τη Σοφία Νικολάου, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, η οποία θα κατέλθει στην Α΄ Αθήνας. Η 40χρονη δικηγόρος που έχει ιδρύσει τη δική της δικηγορική εταιρεία, μετά τη Νομική Αθηνών, έκανε σπουδές στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre.

Ηρθαν πιο κοντά

Ως «ζέσταμα» αντιμετώπισαν διάφοροι στο ΚΙΝΑΛ τη χθεσινοβραδινή ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην Αμφιάλη. Το αναφέρω διότι υπάρχει ένα κλίμα συντροφικής θερμότητας και συσπείρωσης ενόψει του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους έφερε όλους πιο κοντά. Τουλάχιστον, είναι ένα δυνέδριο απ’ το οποίο δεν αναμένονται εκπλήξεις. Δεν είναι και λίγο. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι αύριο, εκτός από τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στο συνέδριο θα μιλήσει και ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή