Το Κονκλάβιο (02/04/19)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καραμανλικό «γκουρμέ»

Ομολογουμένως, ήταν λίγο αργά για μεσημεριανό. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για ένα γεύμα και μάλιστα καραμανλικό: αυθεντικό, όχι απομίμηση. Αναφέρομαι στο πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου από την Πρώτη Σερρών, όπου ο Αχιλλέας Καραμανλής άνοιξε το πατρικό του για να υποδεχθεί τον Κυριάκο και να τον ξεναγήσει. Και όποιος φαντάζεται ότι όλο αυτό έγινε από απλή ευγένεια και δεν εκπέμπει μόνο συμβολισμούς, αλλά και μηνύματα, είναι βαθιά νυχτωμένος…

Οι οικοδεσπότες –Αχιλλέας και ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής– υποδέχθηκαν τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του φυσικά μετά φαγητού. Το μενού είχε βουβαλίσια μπιφτέκια και πίτες που οι φιλοξενούμενοι τίμησαν δεόντως. Η συζήτηση είχε απ’ όλα: μα κυρίως Σκοπιανό, αλλά και στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών, όπως και συζήτηση για την άνοδο των Σαλβίνι & Co…

Μητσοτακική νηστεία

Αλκοόλ υπήρχε, αλλά δεν ήπιαν όλοι. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι κάνει αποχή απ’ το αλκοόλ για 40 ημέρες. Δεν ξέρω πόσο πότης είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά στο τραπέζι εκμυστηρεύθηκε ότι είναι πιο ξεκούραστος το βράδυ όταν δεν πίνει καθόλου αλκοόλ. Αλίμονο στους συνεργάτες… Εξάλλου, όπως έσπευσε να σχολιάσει ένας εξ αυτών για τις αντοχές του Κυριάκου, «σκέψου τι έχουμε να πάθουμε…».

Σημειώνω ότι από τη μια πλευρά βρίσκονταν, όπως προανέφερα, ο Αχιλλέας και ο Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος οσονούπω θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Κωνσταντίνο Ζούλα και την αναπληρώτρια Κύρα Κάπη. «Παρών» και ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος είναι φίλος του Κυριάκου, και τον συνόδευσε στην περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία.

Για να μη γίνει Κούγκι

Εχω την εντύπωση ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι της σχολής «ειρήνη υμίν». Για την ακρίβεια, όπου δεν μπορείς να κερδίσεις με επιχειρήματα –γιατί μπορεί να γίνει… Κούγκι–, καλύτερα να αντιδράς με μετριοπάθεια και χαμόγελο. Το Κούγκι είναι το τελευταίο που επιθυμεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή ή, μάλλον, η εφαρμογή της, ήταν το θέμα της συζήτησης που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Χάριμαν του Columbia. Κάποια στιγμή λοιπόν εμφανίστηκαν μέλη της Παμμακεδονικής και άρχισαν να κάνουν επιθετικές ερωτήσεις στον Κατρούγκαλο. Εκείνος τους απάντησε, παρά την προσπάθεια των συντονιστών να τους «κόψουν». Νομίζω, όμως, ότι είχαν ήδη φύγει.

Ανδρέα, ζεις…

Μια ωραία, συγκινητική, πασοκική ατμόσφαιρα ήταν την Κυριακή στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Το λέω διότι «πράσινοι» συνομιλητές μου δεν έκρυψαν τη συναισθηματική επίδραση –κάτι σαν υπνωτισμός– που είχε στα πλήθη το βίντεο με τις στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου που προβλήθηκε στο κλείσιμο, αλλά και η ομιλία του Φρανς Τίμερμανς (επίσης με αναφορές στον Ανδρέα) που προκάλεσε μια κάποια… πώρωση, όπως και οι κραυγές το Ολλανδού του τύπου «είστε ενωμένοι;».

Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, απ’ το συνέδριο προκύπτει και το rebranding (λέγε με ΚΙΝΑΛ). Αυτό από τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής που ανέδειξε η κάλπη, καθώς, πέραν των ανθρώπων της Φώφης που εξελέγησαν στις πρώτες θέσεις (Μ. Oθωνας, Μ. Χριστοδουλάκης, Π. Χρηστίδης), υπάρχουν παπανδρεϊκοί, όπως ο Μ. Καρχιμάκης που ήταν αναμενόμενο λόγω μηχανισμών, αλλά και ο Φίλιππος Σαχινίδης που εξελέγη στη δέκατη θέση (φαντάζομαι, λόγω ΚΙΔΗΣΟ). Και πρόσωπα όπως ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, που είναι ατόφιο ΚΙΝΑΛ.

Σήμερα(;) οι επτά

Ενδεχομένως και σήμερα να λυθεί η αγωνία για τα επτά ονόματα που μένει να ανακοινωθούν για να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Θυμίζω ότι από τους επτά, οι δύο είναι άνδρες. Πρόκειται για τον Δημήτρη Καιρίδη και τον Γιώργο Αμυρά. Τα υπόλοιπα πέντε ονόματα απ’ αυτά που θα ανακοινωθούν –ίσως και σήμερα– είναι γυναικεία. Ανάμεσα σε αυτά μαθαίνω ότι είναι της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα και της δικηγόρου Βασιλικής Λαζαράκου. Σιδεροκέφαλοι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή