Το Κονκλάβιο (03/04/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

(Δεν) το ’πε ο παπαγάλος

Μου φαίνεται ότι σταδιακά, εξαιτίας των συχνών αιφνίδιων εξορμήσεων για απευθείας επαφή με τους πολίτες σε συνοικίες της Αθήνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να εξαντλεί τα εντός των τειχών σημεία που τον ενδιαφέρουν και έχει αρχίσει να κατευθύνεται σε εξωτικούς προορισμούς. Οπως, ας πούμε, τα Σεπόλια, γειτονιά που επέλεξε για τη χθεσινή του βόλτα και συζήτηση με κατοίκους και καταστηματάρχες. Δεν αστειεύομαι. Στα Σεπόλια έχει και εξωτικά πουλιά, όπως παπαγάλους. Σε έναν τέτοιο εστιάστηκε το ενδιαφέρον του Μητσοτάκη σε pet shop της περιοχής. Ρώτησε, λοιπόν, τον ιδιοκτήτη: «Μπορείς να τον κάνεις να πει “ψηφίζω Κυριάκο;”». «Εμ, όχι», απάντησε με ειλικρίνεια ο ιδιοκτήτης, για να λάβει μια εξίσου ειλικρινή απάντηση: «E, τότε πες το εσύ…».

Από τον Κύρκο στον Κυριάκο

Αυτός που του το είπε, εντέλει, δεν ήταν ούτε ο παπαγάλος ούτε ο καταστηματάρχης. Ηταν ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε στον Μητσοτάκη ότι προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και, όπως είπε, «εγώ ήμουν πάντα οπαδός του Κύρκου». «Πιστεύεις ότι ο Κύρκος θα ήταν ικανοποιημένος με τον Τσίπρα;», τον ρώτησε ο Κυριάκος, για να λάβει τη μάλλον αναμενόμενη απάντηση του τύπου «θα αστειεύεσαι βέβαια». «Θα σε ψηφίσω, αλλά κοίταξε κι εσύ μη μας διαψεύσεις», πρόσθεσε.

Selfies και σοκολάτες

Μια ωραία ατμόσφαιρα χθες στα Σκόπια, όπου η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι γείτονες στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβερνητική αποστολή θύμισαν σε προσεκτικό παρατηρητή μου κάτι σαν την άφιξη των συγγενών της πλούσιας νύφης από την πρωτεύουσα στο χωριό. Δεν ήταν μόνο οι selfies του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα – ίσως τις τυπώσει και σε T-shirt για να θυμάται την τύχη του. Ηταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η γλώσσα του σώματος που μαρτυρούσε ότι οι Σκοπιανοί προτιμούν τους Ελληνες από τους άλλους γείτονές τους (ονόματα δεν λέμε…).

Εντός της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μάλιστα, μαθαίνω ότι συνεργάτης του Ζάεφ, έδωσε μια σοκολάτα σε κυβερνητικό συνεργάτη, προφανώς για να μην του πέσει το σάκχαρο. «Σε ευχαριστώ για τη βορειομακεδονική σοκολάτα», ακούω ότι είπε με νόημα ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς. «Είναι μακεδονική», απάντησε ο Σκοπιανός, όπως, νομίζω, ήταν αναμενόμενο. Αλλά, όπως πρόσθεσε, «θα τα βρούμε στην Επιτροπή»…

Καλά κρασιά…

Σημειώνω ότι η Επιτροπή που θα αναλάβει να λύσει τον γόρδιο δεσμό με τα εμπορικά σήματα και τα προϊόντα του Βορείου και του… Νοτίου μέρους, θα συσταθεί τον Μάιο (αν προλάβει…). Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό χαρτί είναι πλεονέκτημα κι ότι με αυτό τον τρόπο τα προϊόντα κατοχυρώνονται, εξ ου και επαναλαμβάνει τα περί «ενωσιακού δικαίου». Δεν ξέρω γιατί όλα αυτά τα κράτησε μυστικά ο Τσίπρας όταν «τα άκουγε» από τους επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση, πάντως, θα πιέσει τους γείτονες να λένε το κρασί τους «βορειομακεδονικό». Δεν μου αρέσει να κυριολεκτώ, αλλά το μόνο που μου μένει να σχολιάσω είναι, καλά κρασιά…

Προεδρικά ταξίδια

Επειτα από διαδοχικές συναντήσεις και συζητήσεις με ισχυρό φιλοσοφικό στίγμα –Μοχάμεντ Γιουνούς, Μπερνάρ-Ανρί Λεβί– που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις τελευταίες μέρες, επανέρχεται στις επισκέψεις στο εξωτερικό. Το λέω γιατί μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος ετοιμάζει βαλίτσες για τον Λίβανο περί τα μέσα Απριλίου. Το ταξίδι έχει τη σημασία του – λόγω γεωγραφίας και όχι μόνο. Oμως, δεν είναι αυτή η γκράντε επίσκεψη στο εξωτερικό που ακούω ότι ετοιμάζει το Προεδρικό. Αυτή θα προηγηθεί μάλιστα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και, όχι, δεν θα είναι στη Μέση Ανατολή. Θα επανέλθω.

Μονόλογοι

Στην παράσταση «Αναζητώντας την Ευρώπη» του Μπερνάρ-Ανρί Λεβί εθεάθη το βράδυ της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο θέατρο «Παλλάς» πληροφορούμαι ότι ήταν ακόμη ο Γιώργος Καμίνης, η Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και η Ολγα Κεφαλογιάννη. Ο Θεοδωράκης θα αρχίσει από σήμερα τη δική του αναζήτηση (ψηφοφόρων). Του εύχομαι να μην είναι μονόλογος, όπως του Λεβί. Ο Σταύρος ξεκινά την πορεία προς τον λαό από το Ναύπλιο και συνεχίζει με την Τρίπολη. Ολα αυτά με το χρωματιστό χιπστερικό βανάκι του Ποταμιού που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Σεβαστουπόλεως δεν έχει ταίρι στην (παρδαλή) πολιτική επικοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή