Μπάλα, τραγούδι, Ευρωβουλή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλώς o υποψήφιος πρέπει να διαθέτει ένα καλό βιογραφικό και γνώση του αντικειμένου, εν προκειμένω της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, να έχει καθαρή πολιτική άποψη, που να μπορεί να τη θεμελιώσει με λογικά επιχειρήματα, να κατανοεί τις θέσεις των άλλων και να συνεργάζεται αρμονικά, να είναι στοχοπροσηλωμένος και να γνωρίζει ξένες γλώσσες, όχι μόνον αγγλικά, αλλά και άλλες, γιατί ειδικά στα μεγάλα κράτη-μέλη οι βουλευτές χαίρονται όταν τους μιλάς στη γλώσσα τους· επιτυγχάνεις περισσότερα έτσι.

Αυτά πάνω-κάτω έγραφε το 2014 ένα ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle. Λίγο πριν από την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων, ο συντάκτης απευθύνθηκε σε έμπειρους ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες, ρωτώντας τους ποια προσόντα πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος.

Μετά ήρθε ο Θοδωρής Ζαγοράκης να σαρώσει σε ψήφους και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα – αλίμονο, δεν είναι ο μόνος, αποτελεί όμως ένα τρανταχτό παράδειγμα. Εκτός του ότι στο βιογραφικό του δεν διαβάζει κανείς τυπικά ή και ουσιαστικά προσόντα, παρά μόνον ότι ήταν αρχηγός της «χρυσής» ομάδας που σήκωσε το Euro 2004, μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το τι εκφράζει πολιτικά και ποιο είναι το έργο του. Τελευταία, όμως, υπέβαλε δύο κρίσιμες ερωτήσεις στην Ευρωβουλή, μία για τις επιπτώσεις του Brexit στις εργασιακές συνθήκες των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία για την προστασία και την ανάδειξη των σπηλαίων στην Ελλάδα. Πάντως η… διακριτική παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο επιβραβεύεται από το κόμμα του, καθώς είναι ξανά υποψήφιος. Και με δεδομένο ότι ως λαός αγαπάμε τη στρογγυλή θεά και όσους αθλητές μάς έχουν χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις, μάλλον θα τον ξαναστείλουμε στις Βρυξέλλες.

Μπαλαδόροι, απόφοιτοι (-ες) τάλεντ σόου με θητεία στη νύχτα, διασκεδαστές και τηλεοπτικοί αστέρες που ανταμείβονται για τις υπηρεσίες τους στα κόμματα διεκδικούν την παρουσία τους στην Ευρωβουλή. Ολο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της γενικευμένης απορρύθμισης, της υποχώρησης του μέτρου και της λογικής, της οριζόντιας έκπτωσης. Με ένα στόμα, μια φωνή, οι περισσότεροι υποψήφιοι αναμασάνε πάνω-κάτω τα ίδια, συντονισμένοι με τη ρητορική της εποχής. Διεκδικούν την ψήφο μας για να πέσουν «στη μάχη κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς, που σηκώνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι συνθήκες με τις μεγάλες προκλήσεις που θέτουν, αλλά και τα σοβαρά διακυβεύματα για την Ευρώπη, αποτελούν ιδανικό τερέν για επίδοξους επαναστάτες και υποψήφιους ήρωες.

Το επίπεδο της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ευθύνη των κομμάτων, αλλά ας μην ξεχνάμε και την ατομική ευθύνη. Κάποτε είχε μεγάλο βάρος και αξία. Ηταν σπουδαίο προσόν η αυτοσυνείδηση· η ανθρώπινη ικανότητα να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του, τα όριά του. Να μην μπερδεύει, όπως λέγαν οι παλιοί, το μπόι του με τον ίσκιο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή