Η πόλη μπορεί να αναγεννηθεί

Η πόλη μπορεί να αναγεννηθεί

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν φτιάξει το κέντρο της Αθήνας, θα αναγεννηθεί όλη η πόλη», έλεγε χθες ο Διονύσης Σαββόπουλος στον Παύλο Τσίμα. Τον άκουγα στην πρωινή ζώνη, στο ραδιόφωνο του ΣKΑΪ, με αφορμή τα «Τραγούδια των άλλων» που παρουσιάζει κάθε Σάββατο στο «Αλσος», στο Πεδίον του Αρεως. Η συζήτηση ήταν κατά βάση μουσικού ενδιαφέροντος, άλλωστε ο Παύλος Τσίμας έχει εξαιρετικές γνώσεις (και μουσικό γούστο), αναπόφευκτα όμως ετέθη και το θέμα της Αθήνας, μιας και το «Αλσος» ζωντανεύει μια παλιά παράδοση, φέρνει κόσμο στο Πεδίον του Αρεως και σηματοδοτεί ένα βήμα. Είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν ακόμη, «αλλά είναι ένα βήμα», όπως, σωστά, είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Και είπε κάτι ακόμη. Οποιος και να βγει δήμαρχος Αθηναίων, ας συμφωνήσουν να γίνουν 4-5 πράγματα στην Αθήνα. Τα πολύ μεγάλα και βασικά… Το Πολυτεχνείο, το «Αττικόν», η περιοχή γύρω από το Πεδίον του Αρεως, τα Εξάρχεια.

Αλλωστε, με την απλή αναλογική που ισχύει σε αυτές τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο νέος δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Χρειάζεται συναίνεση στα βασικά θέματα. Ακουγα τον Διονύση Σαββόπουλο να μιλάει, ανάμεσα σε άλλα, για τη Μαυρομματαίων, που ήταν, πράγματι, ο ωραιότερος ίσως δρόμος της Αθήνας, και για το «Αττικόν». Είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική πίεση για τους κινηματογράφους της Σταδίου. Βεβαίως, το θέμα της Αθήνας, μετά τα εξωφρενικά γεγονότα στα Εξάρχεια κατά των ανδρών του Λιμενικού, είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Πρέπει να υπάρχει και μια κυβέρνηση με βούληση.

Ωστόσο, αν αύριο άνοιγαν οι κινηματογράφοι της Σταδίου, θα άλλαζε όλο το κέντρο σε συνδυασμό με τις επενδύσεις του τουριστικού κλάδου. Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι να τεθούν άμεσα 4-5 βασικές προτεραιότητες που θα λειτουργήσουν ως οι μεγάλες τομές. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες μαύρες τρύπες. Η πόλη μπορεί να απογειωθεί αν απελευθερωθεί. Η Αθήνα παραμένει δέσμια μειοψηφιών, κακών ιεραρχήσεων και μιας γενικευμένης απάθειας και άγνοιας. Αλλά κάποτε πρέπει να υπερισχύσει η φωνή της κοινής ωφέλειας. Αυτό το απλό έλεγε χθες με άλλα λόγια ο Διονύσης Σαββόπουλος. Μίλησε με τόση αγάπη για την πόλη και τους ανθρώπους της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή