Το Κονκλάβιο (10/04/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμειναν νηστικοί

Λένε ότι η γαστρονομία αρχίζει όταν η πείνα έχει κορεστεί. Εν προκειμένω, ούτε η γαστρονομία άρχισε ούτε πιστεύω ότι η πείνα κορέστηκε. Το λέω γιατί μαθαίνω ότι στη χθεσινή συνάντηση εργασίας των πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. που διοργάνωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα, τα εδέσματα, μερικά από τα οποία έμοιαζαν ζουμερά, όπως κάτι σάντουιτς με σολομό, έμειναν ανέγγιχτα. Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης εκτός από το αλκοόλ έχει κόψει και το φαγητό, αλλά πληροφορούμαι ότι ήπιε μόνο νερό και έναν εσπρέσο.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους υπόλοιπους παρισταμένους, αφού ο Μητσοτάκης ήταν πυκνός στις απαντήσεις και οι πρέσβεις πυκνοί στις ερωτήσεις. Κάπου μεταξύ της πυκνότητας και των μολυβιών που πήραν φωτιά στα μπλοκάκια στα οποία κρατούσαν τις σχετικές σημειώσεις για να στείλουν ραπόρτο στις πρωτεύουσές τους, έμειναν νηστικοί. Ας πρόσεχαν. Ο Ρουμάνος, πάντως, τους είχε προειδοποιήσει: «Να είστε σύντομοι στα σχόλιά σας και συγκεκριμένοι στις ερωτήσεις σας».

Απουσίες

Τον Μητσοτάκη συνόδευαν ο διπλωματικός του σύμβουλος Κώστας Αλεξανδρής και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημειώνω την απουσία της Βρετανίδας πρέσβεως Κέιτ Σμιθ –την εκπροσώπησε το Νο 2 της πρεσβείας– όπως και του Γερμανού Γενς Πλότνερ, ο οποίος παραμένει μεν πρέσβης στην Αθήνα μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, έχει όμως ήδη αναλάβει καθήκοντα πολιτικού διευθυντή στο γερμανικό ΥΠΕΞ. Αντ’ αυτού στη συνάντηση εμφανίστηκε ο επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας Μαρκ Μπογκντάν.

Συνοδεία

Στη Bηρυτό για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα βρίσκεται από σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μαθαίνω, πάντως, ότι θα μείνει και μεθαύριο για να συνοδεύσει τον Προκόπη Παυλόπουλο κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στον Λίβανο. Καθώς και ότι δεν θα είναι η μόνη επίσκεψη στην οποία θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Yποθέτω ότι θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεστάρουν και τις γνώσεις τους για τα συνταγματικά.

Α΄και Β΄Αθήνας μαζί

Αμυνα και εξωτερική πολιτική στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας. Δεν ξέρω αν στην πραγματικότητα είναι το θέμα της εκδήλωσης που επιβάλλει την αποψινή σύμπραξη του Βασίλη Κικίλια με τον Γιώργο Κουμουτσάκο σε εκδήλωση στο Κάραβελ ή αν αποτελεί απλά την αφορμή για μια ανταλλαγή απόψεων και –γιατί όχι;– ακροατηρίων και, άρα, σταυρών, ανάμεσα στον τομεάρχη Αμυνας της Ν.Δ. και υποψήφιο στην Α΄ Αθήνας και στον τομεάρχη Εξωτερικών και υποψήφιο στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθήνας. Θα δείξει.

Η εκλεκτή

Μυστήριο παραμένει η εκλεκτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία και θα κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. Θυμίζω ότι μόνο τρεις υποψηφιότητες μένει να ανακοινωθούν: η μία, όπως σας είχα πει, είναι του Γιώργου Αμυρά, η δεύτερη της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα και η τρίτη αγνώστου γυναικός, η οποία δεν αποκλείεται να έχει κάποια σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οχι, πάντως, αθλήτρια.

Δίδυμα

Μιλώντας για δυάδες και ενδεχόμενες συμπράξεις, εκκολαπτόμενο δίδυμο αποτελούν και ο Γιώργος Καμίνης με τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, που είναι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Το λέω διότι αρχίζουν μαζί πολυήμερη πορεία προς τον λαό, από τον Πύργο και την Πάτρα, για να καταλήξουν σε τετραήμερο tour στην Κρήτη.

Αγνωστες λέξεις

Μια εικόνα που θα στοιχειώνει την πολιτική ζωή της χώρας για πολλά χρόνια θύμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά το πέρασμά του από τη Λάρισα: αυτήν του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος με σπασμένη φωνή έκανε αναδρομή σε έναν έντιμο δημόσιο βίο δεκαετιών και προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν είναι «ελέφαντας» τη μέρα που η κυβέρνηση έστησε στη Βουλή τις δέκα κάλπες για τη Novartis. Οπως το έθεσε, «το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ “βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε-έξι”, οδήγησε στην ενοχοποίηση και αυτού ακόμα του Π. Πικραμμένου. Και δεν του έχουν ζητήσει καν συγγνώμη». Αγνωστη λέξη στο συριζαϊκό οικοσύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή