Γελοιοποίηση χωρίς κανόνες

Γελοιοποίηση χωρίς κανόνες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι  (και είμαστε πολλοί) έχουμε παρακολουθήσει το ξεδίπλωμα παλαιότερων σκανδάλων αναγνωρίζουμε ότι, στην τρέχουσα υπόθεση με τις θρυλούμενες μίζες της Novartis προς πολιτικά ή και άλλα πρόσωπα, κατευθυνόμαστε προς ακόμη μία γελοιοποίηση της λογικής και, κυρίως, του δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Τσίπρας είχε να διαλέξει: είτε να διοχετεύσει το δηλητήριο το οποίο ο πρώην εισαγγελέας και «παρά τω υπουργώ» Δικαιοσύνης τού υποσχέθηκε ότι είναι δηλητηριώδες και θανατηφόρο ώστε να κάνει τις εκλογές είτε να αφήσει τους εισαγγελείς να ερευνήσουν χωρίς να υπάρξει συσχετισμός με τις προεκλογικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επέλεξε την πρώτη οδό. Με αποτέλεσμα να γελοιοποιεί τους θεσμούς.

Πάρτε ένα παράδειγμα. Θριαμβολογεί το «Documento», μέσο ενημέρωσης ιδιοκτησίας του κ. K. Βαξεβάνη, μέσω του οποίου «συντονίζεται» η κυβερνητική παράταξη ότι «Ο Λοβέρδος προειδοποίησε τη Novartis για το PSI και δωροδοκήθηκε». Σύμφωνα με τον «μάρτυρα», όχι μόνον ο πρώην υπουργός «ήξερε» αλλά και εισέπραξε τίμημα για να ενημερώσει την εταιρεία ώστε αυτή να «προλάβει» να πουλήσει τα ομόλογα προτού «κουρευτούν» από το κράτος. Προφανώς αυτά έχει πει ο μάρτυρας, αλλά πρόκειται για προφανές μπέρδεμα νοημάτων και λειτουργιών, που προδίδει πλήρη άγνοια συνηθισμένων χρηματοοικονομικών πρακτικών των επιχειρήσεων.

Για να μη σας παιδεύω, καμία επιχείρηση δεν διακρατεί ομόλογα, ειδικώς όταν υποχρεώνεται να τα πάρει έναντι ταμειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου. Αμέσως τα ρευστοποιεί αφού μάλιστα εγγράψει πρόβλεψη έναντι του κινδύνου της υποτίμησής τους, όταν μάλιστα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κατέρρεαν συστηματικά και ασταμάτητα. Ειδικά την εποχή εκείνη συνέβησαν δύο πράγματα.

Αρχικώς, το κράτος καθυστέρησε υπερβολικά τις πληρωμές εν μέσω φημών για αυξανόμενες δημοσιονομικές δυσκολίες (2009) και γι’ αυτό οι πάντες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) πωλούσαν αμέσως, έστω και με χασούρα, προ του κινδύνου Grexit ή χρεοστασίου. Ακολούθως και σε καθεστώς μνημονίου, η τρόικα επέβαλε την πληρωμή με ομόλογα που πωλούσαν αμέσως οι εταιρείες, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της τρόικας ότι δεν γίνει «κούρεμα». Ειδικώς μάλιστα για τις αμερικανικές εταιρείες, η αποτίμηση των ομολόγων στην τρέχουσα (αγοραία) αξία τους είναι υποχρεωτική. Με δυο λόγια, ο κ. Λοβέρδος δεν είχε καμία χρήσιμη πληροφορία να «πουλήσει».

Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση μάρτυρα που «εντυπωσιάζεται» από κάτι που δεν γνωρίζει. Βεβαίως πρέπει, ακόμη κι αυτό, να διερευνηθεί. Οχι όμως και να διαλύσει τη χώρα ο κ. Τσίπρας για μια «τρύπα στο νερό»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή