Τσίπρας, Brexit και… Ασάντζ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο του 2016, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Οταν έμαθα ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον προκήρυξε δημοψήφισμα ήμουν σίγουρος ότι είχε ετοιμάσει ένα “σχέδιο Β” για να διαχειριστεί ένα πιθανό κακό αποτέλεσμα», είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. «Με έκπληξή μου διαπιστώνω ότι αυτό δεν έγινε». Οι υπόλοιποι ηγέτες ξέσπασαν σε γέλια, αφού ακόμη θυμούνταν έντονα το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, στην προχθεσινή έκτακτη σύνοδο όπου αποφασίστηκε η παράταση του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας παρενέβη και πάλι για να τονίσει –σύμφωνα με το Bloomberg– ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανατροπή του Brexit αφού οι οπαδοί της παραμονής στην Ευρώπη θα προσέλθουν στην αναμέτρηση, που ουσιαστικά θα εξελιχθεί σε νέο δημοψήφισμα και θα αποδείξουν ότι η άποψή τους είναι πλέον πλειοψηφική.

Προκαλεί εντύπωση όχι μόνον η οβιδιακή μεταμόρφωση του πρωθυπουργού σε ένθερμο υποστηρικτή της Ευρώπης, αλλά και το γεγονός ότι έχει μελετήσει σε τέτοιο βάθος το Brexit. Οσοι, παρά το χάος και την κακοφωνία που επικρατεί, προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τη δημόσια συζήτηση για το Brexit που διεξάγεται καθημερινά στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι η άποψη του κ. Τσίπρα είναι ίσως η πιο «ψαγμένη» μεταξύ των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μάλλον είναι ο πρώτος που έχει καταλάβει πως αν γίνουν ευρωεκλογές στη Βρετανία, τότε είναι αναπόφευκτο να μορφοποιηθούν σε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit. Οι Βρετανοί βουλευτές οπαδοί της εξόδου, εάν θέλουν να αποφύγουν «ευρωεκλογές-δημοψήφισμα», θα πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να επικυρώσουν μέχρι τις 22 Μαΐου τη συμφωνία ελεγχόμενης εξόδου που πέτυχε η Τερέζα Μέι και την οποία έχουν απορρίψει τρεις φορές.

Χαιρετίζουμε την οξυδέρκεια και την ανεξιθρησκεία του Ελληνα πρωθυπουργού σε μια εποχή που ακόμη και τα ιερά τέρατα της Βουλής των Κοινοτήτων δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους. Θα μπούμε όμως στον πειρασμό να υπενθυμίσουμε ότι μόλις δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, τον Απρίλιο του 2016, εντιμότατοι φίλοι του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν στο Λονδίνο για να δώσουν «χέρι με χέρι» στον Τζούλιαν Ασάντζ το στικάκι με τις παρακολουθήσεις των εμπιστευτικών συζητήσεων στο Hilton ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και στην Ντέλια Βελκουλέσκου – που δημοσιεύθηκαν στα WikiLeaks. Ενδεχομένως η επαφή με τον Ασάντζ έγινε για να προκληθεί η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Αθήνα. Χθες ο Ασάντζ συνελήφθη στο Λονδίνο και η «αντιστασιακή» δράση του μάλλον έλαβε τέλος. Προφανώς ο επικεφαλής των WikiLeaks δεν είχε προνοήσει να συμβουλευθεί τον κ. Τσίπρα για να προετοιμάσει εγκαίρως ένα αποτελεσματικό «σχέδιο Β».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή