Το Κονκλάβιο (12/04/19)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σνομπάρισε

Τελικά «σνομπάρισε» ο Αλέξης Τσίπρας τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Σας έλεγα χθες ότι δεν εμφανίστηκε στη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, παρόλο που, όπως έμαθα, είχε κάνει το σχετικό registration και εντέλει ενημέρωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα παρίστατο. Ο λόγος που τους σνομπάρισε, λοιπόν, δεν ήταν η καθυστερημένη άφιξή του στις Βρυξέλλες. Πληροφορούμαι ότι γνώριζε πως η συμμετοχή ήταν χαμηλή και, άρα, ότι δεν άξιζε τον κόπο. Εξάλλου, από τη Σύνοδο θα απουσίαζε ο Τζέρεμι Κόρμπιν –βασικό θέμα συζήτησης ήταν το Brexit– αλλά και ο εντιμότατος φίλος του, Πιερ Μοσκοβισί. Αυτά συμβαίνουν όταν είσαι παρατηρητής και όχι μέλος μιας ομάδας και την επικαλείσαι a la carte. Δηλαδή όποτε σε συμφέρει.

Κινεζικά ανοίγματα

Στον αντίποδα, διαπιστώνω μια… σπουδή του πρωθυπουργού να επισκεφθεί το Ντουμπρόβνικ, για τη Σύνοδο της Κίνας με 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (16+1). Στόχος του Πεκίνου είναι η προώθηση του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Στη Σύνοδο μετέχουν 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και 5 μη μέλη, και η κυβέρνηση θα προσχωρήσει σήμερα και επισήμως στην πρωτοβουλία με τη σύμφωνη γνώμη όλων ως το 17ο μέλος. Πάντως, δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο Τσίπρας πηγαίνει στη Σύνοδο μετά το φιάσκο με την Cosco και το ΚΑΣ. Και, παρόλο που υποτίθεται ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την κινεζική διείσδυση και τις επενδύσεις, ειδικά στα Βαλκάνια –ένας από τους λόγους που κάποιοι επιθυμούσαν διακαώς την επίλυση του Σκοπιανού–, δεν θα στοιχημάτιζα ότι είναι αντίθετοι σε όλο αυτό. Ούτε ότι ο Τσίπρας αυτοσχεδιάζει.

Η πρώτη νίκη

Συνάντηση με τους εκπροσώπους ΔΑΠ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στην οποία και τους συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη στις φοιτητικές εκλογές, είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μοσχάτο, παρουσία και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και του υποψήφιου ευρωβουλευτή Κώστα Δέρβου, ο οποίος είχε μείνει άυπνος να παρακολουθεί τα αποτελέσματα. Ακούω ότι ο Κυριάκος τους συνεχάρη όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και για το σύνθημα «η πρώτη νίκη θα είναι των φοιτητών», καθώς, όπως το έθεσε, «από δω και πέρα θα κερδίζουμε σε όλες τις κάλπες». Με την ευκαιρία, να σημειώσω ότι στη «γαλάζια» νεολαία θεωρούν την αυξημένη συμμετοχή –παρότι δεν έγιναν εκλογές στην ΑΣΟΕΕ και στο Πάντειο– σημάδι των καιρών: συνέπεια της όλο και μεγαλύτερης «μπαχαλοποίησης». 

Η ώρα η καλή

Ευτυχώς που η εκδήλωση είχε οργανωθεί πριν από την αγγελία του γάμου, γιατί διαφορετικά ο γαμπρός δεν θα προλάβαινε να μετάσχει λόγω οργανωτικού φόρτου για την προετοιμασία του χαρμόσυνου γεγονότος. Κάτι τέτοιο πληροφορούμαι ότι ανέφερε από βήματος ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την εκκίνηση της προχθεσινής κοινής εκδήλωσης για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική που οργάνωσε μαζί με τον Βασίλη Κικίλια στο Κάραβελ. Η ώρα η καλή.

Πάει το Μέτσοβο…

(Τουλάχιστον) μια ωραία εξόρμηση στο Μέτσοβο, αλλά και μια πολιτική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά «έφαγε» η επίσημη παρουσίαση των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο». Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι είναι ο λόγος που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσης για την Κυριακή ομιλία Σαμαρά στα Γιάννενα, παρουσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Η επίσκεψη στο Μέτσοβο, όπου θα τον συνόδευε ο Κώστας Τασούλας, ήταν bonus εντοπιότητας.

Ο Μενέντεζ έρχεται

Την ερχόμενη Παρασκευή μαθαίνω ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Μπομπ Μενέντεζ. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής που θυμίζω ότι συνυπογράφει μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο το σχέδιο νόμου για μια συνολική πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αφιχθεί στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου την Τρίτη έχει συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη. Μαθαίνω ακόμα ότι τα ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ήδη κλεισμένα, όπως και οι συναντήσεις που θα έχει στο υπουργείο Εξωτερικών. Ακούω επίσης ότι οι Αμερικανοί οργανώνουν και ένα μεγάλο δείπνο προς τιμήν του, που πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον. Σημειώνω ότι θα μείνει περισσότερες από πέντε μέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή