Πώς να ξεχάσεις;

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω ποια ήταν τα λάθη που έγιναν, ποιες είναι οι ευθύνες τις οποίες έχουμε και μπορώ να σας πω ότι, σε επιχειρησιακό επίπεδο, και σας μιλάω έχοντας εικόνα από πρώτο χέρι γιατί ήμουν όλες αυτές τις ημέρες και είμαι όλες αυτές τις ημέρες στο κέντρο επιχειρήσεων του Π.Σ., δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά». Αυτά είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετά τη φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Οσος καιρός κι αν περάσει δεν μπορεί να ξεχαστεί εκείνη η συνέντευξη Τύπου. Θα περίμενε κάποιος ότι τις κρίσιμες στιγμές, όσο ακόμη μετρούσαμε νεκρούς και οικογένειες αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους, θα πρυτάνευε η σοβαρότητα. Θα υπήρχε έστω κι ένας εκπρόσωπος της πολιτείας που θα επωμιζόταν –χωρίς αστερίσκους– την ευθύνη για ό,τι είχε συμβεί.

Εκείνη η συνέντευξη Τύπου, όμως, για την καταστροφή στο Μάτι ήταν μια κακοστημένη παράσταση. Αντί να ενημερώσει, σε αρκετά σημεία παραπλανούσε. Αποποίηση ευθυνών, υπεκφυγές, μαεστρική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για υποτιθέμενο οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τους συμμετέχοντες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 293 σελίδες του πορίσματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας –το περιεχόμενο των οποίων έγινε γνωστό τον προηγούμενο μήνα– διαπιστώνεται ότι η Πυροσβεστική: 1) Αργησε να εντοπίσει τη φωτιά και δεν προέβλεψε σωστά την κατεύθυνσή της. 2) Δεν κινητοποίησε ικανό αριθμό επίγειων και εναερίων μέσων. 3) Δεν συνεργάστηκε με την αστυνομία για τον απεγκλωβισμό των πυροπλήκτων.

Μπορεί ο κ. Τόσκας να μη βρίσκεται από τον περασμένο Αύγουστο στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ευθύνες της κυβέρνησης όμως δεν παραγράφηκαν με έναν απλό ανασχηματισμό. Τι απέγινε η περίφημη Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία επρόκειτο να αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; (Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, ο χρόνος πιέζει.) Γιατί δεν υπήρξε ουσιαστική κρατική μέριμνα για την υποστήριξη των εγκαυματιών που λάμβαναν εξιτήριο και επέστρεφαν στα σπίτια τους; Πώς γίνεται ο τότε υπαρχηγός επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και υπεύθυνος του επιχειρησιακού σχεδιασμού να προάγεται σε αρχηγό του σώματος;

Οσος καιρός κι αν περάσει από την 23η Ιουλίου 2018, δεν γίνεται να ξεχαστεί η αντίδραση παραγόντων της πολιτείας σε μια τόσο μεγάλη εθνική καταστροφή. Οσες πολιτικές αγιογραφίες κι αν δημοσιευτούν –ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών άλλωστε–, τα δεδομένα δεν αλλάζουν, η υπόθεση θα κριθεί δικαστικά. Ο κρατικός μηχανισμός, σε όλες τις βαθμίδες του, οφείλει να μάθει από τα διδάγματα της φωτιάς στην Ανατολική Αττική. Εστω και τώρα, τόσους μήνες μετά, να διορθώσει ουσιαστικά και όχι στα λόγια όσα λειτουργούν λάθος. Το χρωστάει σε όλους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή