Το Κονκλάβιο (16/04/19)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχαιρετισμός Αλογοσκούφη

Ηταν ένας ωραίος αποχαιρετισμός στα (της έδρας Καραμανλή) όπλα για τον Γιώργο Αλογοσκούφη το συνέδριο για την Ελλάδα που οργάνωσε στο Tufts, σε συνεργασία με τον Κέβιν Φέδερστοουν, με το οποίο ουσιαστικά κλείνει και την τριετή θητεία του στην έδρα. Στη Βοστώνη βρέθηκε πολύς και καλός κόσμος. Ο Λουκάς Παπαδήμος, που έκανε τη βασική ομιλία του συνεδρίου, είπε ότι το ευρώ ήρθε για να μείνει, μίλησε για τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα, για τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και για τη δημόσια διοίκηση. Το διά ταύτα, πάντως, για το ευρύτερο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ήταν αισιόδοξο.

Ενδιαφέρουσα θεωρώ και την παρέμβαση του Αλογοσκούφη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι, όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις 100% και ότι «ενδεχομένως να βιαστήκαμε». Από τη στιγμή που συνέβη όμως, όπως είπε, ένα Grexit θα ήταν καταστροφή.

Είναι επίσημο

Παρών ήταν και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θύμισε στο ακροατήριο κάτι του τύπου «όταν ήρθα το 2016 εδώ και είπα ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει, δεν με πίστευε κανένας». Τολμώ να πω ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και σήμερα, αν και δεν φταίει ο Χουλιαράκης. Κατά τα λοιπά, σας είχα πει ότι για την έδρα Καραμανλή έπαιζε με αξιώσεις ως διάδοχος του Αλογοσκούφη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ε, έχει «κλειδώσει». Στους διαδρόμους του Tufts όλοι συνέχαιραν τον Αρβανιτόπουλο.

Τρίζουν οι μεντεσέδες

Δεν ξέρω αν πρέπει να τρομάξω για το τι μέλλει γενέσθαι με την Τουρκία ή να υποκλιθώ μπροστά στα ανεξάντλητα αποθέματα φαντασίας που επιστρατεύει η διπλωματική γλώσσα. Το αναφέρω με αφορμή συνέντευξη του Μαργαρίτη Σχοινά στο Anadolu. Οπου σημειώνει ότι μετά τις εκλογές η Τουρκία εισέρχεται σε περίοδο σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λέει «απεταξάμην» στις φωνές που θέλουν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας, ενώ, όπως το θέτει, «οι πόρτες της Ε.Ε. παραμένουν ανοικτές, απλά πρέπει να δουλέψουν οι μεντεσέδες για να παραμείνουν ανοικτές». Ως μεντεσέδες ορίζει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Θέλουν «λάδωμα»

Στον απόηχο της αμερικανοτουρκικής έντασης, και στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι Τούρκοι προσεγγίζουν μια… ζώνη του λυκόφωτος, η οποία δεν προοιωνίζεται καλές μέρες, αφού τα ’χουν σπάσει με όλους. Αν τα σπάσουν και με τους Ευρωπαίους, η ανάλυση είναι ότι η Δύση θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας και του Ιράν. Και αυτό (κάποιοι) στην Ευρώπη δεν το θέλουν. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι αντίστοιχα μηνύματα στέλνουν οι Βρυξέλλες και στον Ερντογάν μέσω ειδικών διαύλων, κυρίως οικονομικών. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει προοπτική. Απλά θέλουν «λάδωμα» οι μεντεσέδες.

Για να μη γίνει Κούγκι

Σημειώνω ότι οι μεν ευρωσοσιαλιστές και ο Φρανς Τίμερμανς πιέζουν για οριστική στροφή προς την τουρκική αντιπολίτευση και στο να ξεχαστεί για την ώρα η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το δε ΕΛΚ και ο Μάνφρεντ Βέμπερ δημοσίως λένε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε. Και στις Βρυξέλλες προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται πριν γίνει… Κούγκι ενόψει ευρωεκλογών.

Γηπεδικά

Η αλήθεια είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι ΑΕΚτζής, αλλά Παναθηναϊκός. Είναι όμως, φίλαθλος που βρέθηκε σε περιοδεία (στη Λαμία) το Σάββατο και πήγε στο γήπεδο να παρακολουθήσει το ματς ΑΕΚ – Λαμίας. Βέβαια, τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι πολλοί ποταμίσιοι είναι και ΑΕΚτζήδες. Δεν σχολιάζω.

Στο «Κουτούκι»

Επαφές και συναντήσεις με διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα κάνει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτω από το ραντάρ. Το λέω διότι ήδη έχει συναντηθεί με κάποιους – και με επιχειρήσεις που έκαναν τη διαφορά μέσα στην κρίση. Προ ημερών είδε ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ χθες, για δεύτερη φορά, είδε διανομείς (ντελιβεράδες) του χώρου της εστίασης. Τόσο κάτω από το ραντάρ, ώστε η συνάντηση πληροφορούμαι ότι έγινε στην ταβέρνα «Το Κουτούκι» στο Μοσχάτο. Οι εργαζόμενοι έθεσαν εμφατικά το θέμα της ασφάλειάς τους, καθώς, όπως είπαν, «βγαίνουμε έξω να δουλέψουμε και παρακαλάμε να μην έχουμε ατύχημα», ενώ μίλησαν και για τις υψηλές εισφορές που εντείνουν τη «μαύρη» εργασία. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Οπως το έθεσε, όμως, «δεν θα υπάρχει το “άλλοθι” ότι “έχω τον εργαζόμενο ανασφάλιστο γιατί δεν βγαίνω”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή