Ασάντζ ο αδιαφανής

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Wiki Leaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ έγιναν παγκόσμια γνωστοί το 2010, αρχικά με τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει τον θάνατο αμάχων, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφων, από αμερικανικά πυρά στη Βαγδάτη, και στη συνέχεια με την ανάρτηση δεκάδων χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Η φιλοσοφία του Ασάντζ ήταν απλή και ριζοσπαστική: σε έναν κόσμο όπου τα ΜΜΕ έπαιζαν το παιχνίδι των ισχυρών, η μόνη απάντηση ήταν οι μαζικές διαρροές. Σύμφωνα με αυτήν την κοσμοθεωρία, η επιμέλεια της πληροφορίας (editing) ισοδυναμούσε με απόκρυψη· η δικαιοσύνη απαιτούσε απόλυτη διαφάνεια.

Ακόμη και τότε, που κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεργάζονταν μαζί του και η Αριστερά διεθνώς τον είχε αναγάγει σε είδωλο του αγώνα κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, υπήρχαν πολλοί που αμφέβαλλαν. Στο βιβλίο τους «Wikileaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy», oι Λουκ Χάρντινγκ και Ντέιβιντ Λι περιγράφουν πώς οι δημοσιογράφοι του Guardian προσπαθούσαν να πείσουν τον Ασάντζ να μη δημοσιοποιήσει τα ονόματα Αφγανών που αναφέρονταν στα έγγραφα ως συνεργάτες των αμερικανικών δυνάμεων. Η απάντησή του ήταν ότι «είναι χαφιέδες» και ότι «τους αξίζει» οτιδήποτε τους συμβεί (ο ίδιος διέψευσε αυτή την εκδοχή του επεισοδίου).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τότε (επί Ομπάμα) έκρινε ότι τα Wiki Leaks δρούσαν ως δημοσιογραφικός οργανισμός και ότι η απαγγελία δίωξης εναντίον του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την ελευθεροτυπία. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης, ωστόσο, πρόσφατα χαρακτήρισε την οργάνωση «εχθρική μη κρατική υπηρεσία πληροφοριών». Η ειρωνεία είναι ότι, όταν αποκάλυπτε τα άπλυτα των Δημοκρατικών και συνέδραμε έτσι την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο προϊστάμενος του κ. Πομπέο αναφωνούσε με κάθε ευκαιρία: «Αγαπώ τα Wiki Leaks!».

Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί στον Ασάντζ στις ΗΠΑ (μπορεί να προστεθούν και άλλες) αφορά συνωμοσία για την ηλεκτρονική παρείσφρηση σε κρατική βάση δεδομένων. Δεν πρόκειται για κατηγορία που θα μπορούσε να αφορά τη δραστηριότητα ενός ερευνητικού δημοσιογράφου. Πέραν αυτού, η δράση του Αυστραλού χάκερ τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές του 2016, δείχνει ότι η αρχιμήδεια διαφάνεια είναι μια χίμαιρα πίσω από την οποία κρύβεται μια άρρητη ατζέντα υπεράνω λογοδοσίας, και άρα εξ ορισμού σκοτεινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή