Το Κονκλάβιο (17/04/19)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ο Δρογώσης ήταν εκεί!

Και όμως. Είδαν καλά όσοι νόμιζαν ότι έβλεπαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μητροπόλεως τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Φοίβο (Τασσόπουλο), τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Δήμο Αναστασιάδη και όχι μόνο να μπαίνουν ο ένας μετά τον άλλο στο καφενείο «Σερσέ λα Φαμ» απέναντι από τη Μητρόπολη Αθηνών. Οι περαστικοί χάζεψαν. Το σοκ ήταν ακόμα μεγαλύτερο όταν είδαν ότι στο ίδιο μέρος έκανε είσοδο στον χώρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προφανώς όχι για συναυλία.

Το σοκ για μένα –και όχι μόνο– ήταν ότι παρών στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τους Ελληνες δημιουργούς για να συζητήσουν τα προβλήματά τους και κυρίως αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων, το «παρών» έδωσε και ο Στάθης Δρογώσης.

«Δεν μου φαίνεσαι πολύ αριστερός…»

Το σημειώνω, γιατί ο τραγουδοποιός που υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι από το δημοψήφισμα του 2015 κι έπειτα μεταμελημένος συριζαίος. Για την ακρίβεια, είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη επειδή χωρίς να το γνωρίζει «διέδιδε ψέματα», ενώ έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ «ό,τι πιο γελοίο έχει περάσει απ’ τη χώρα». Βασικό θέμα συζήτησης στο σουαρέ μετά μεζέδων, λοιπόν, ήταν η πρωτοβουλία των σωματείων των δημιουργών για τον σχηματισμό ενός ανεξάρτητου φορέα συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων, τον οποίο ο Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει. Κάποια στιγμή, λοιπόν, πληροφορούμαι ότι ο Δρογώσης επέμενε εμφατικά ότι ο οργανισμός πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και να μην έχει «καμία σχέση» με το κράτος. «Στάθη, δεν μου φαίνεσαι πολύ αριστερός εσύ…» σχολίασε ο Μητσοτάκης και στο τραπέζι έγινε κόλαση…

Xρόνια πίσω…

Πάντως, ο Δρογώσης είναι πλέον μόνο… ΚΚΕ. Οσο για τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες του Μητσοτάκη και των συμμετεχόντων, δεν τις αρνήθηκε κανείς. Ακούω, όμως, ότι ο Σαββόπουλος έκανε μια παρατήρηση αισθητικής φύσεως. Οπως το έθεσε, «πολιτικά μπορεί να υπάρχει και η μία και η άλλη άποψη». Αυτό προκειμένου να προσθέσει ότι «το πρόβλημά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως αισθητικό. Η αισθητική της χώρας έχει γυρίσει χρόνια πίσω».

Συμπτώσεις

Οι συμπτώσεις με τρομάζουν. Το λέω γιατί ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν. Και κάπως έτσι, θα είναι ο πρώτος Ελληνας κυβερνητικός που θα πατήσει το πόδι του στη γαλλική πρωτεύουσα πριν ακόμα καθίσει η στάχτη της Παναγίας των Παρισίων. Πάντως, η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη. Για όσους σπεύσουν να χαρακτηρίσουν τον Κατρούγκαλο «γκαντέμη», πληροφορούμαι ότι βρισκόταν στο Τόκιο την ώρα του δράματος της Notre Dame.

Διλήμματα της ζωής

«Με τους τολμηρούς ή με τους φοβικούς; Από το Brexit στην Αναγέννηση του Μακρόν». Ιδού η απορία. Θα προσπαθήσουν να την εξετάσουν απόψε στην Κηφισιά οι προσκεκλημένοι του Ποταμιού, Νίκος Αλιβιζάτος, η υποψήφια ευρωβουλευτής και προερχόμενη από το En marche Ξένη Μπαλωτή, ο Γιώργος Παγουλάτος και ο Νίκος Νυφούδης. Με την ευκαιρία να σημειώσω απλώς ότι η «Αναγέννηση» (Renaissance) του Μακρόν και η επιμονή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit να μη δοθεί παράταση πέραν του Ιουνίου στους Βρετανούς, δεν άρεσε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Και αφού μιλάμε για διλήμματα, quo vadis Ποτάμι; Με τον Μακρόν ή με τους Σοσιαλιστές;

Στο γαλατικό χωριό

Είναι το μόνο χωριό της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί χωρίς φανατικές εκδηλώσεις (όχι λατρείας). Ο λόγος για το Βελβεντό, κάτι σαν το γαλατικό χωριό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως επιμένει τοπική πηγή μου. Εξ ου και η ίδια πηγή επιμένει ότι η θερμή υποδοχή προς τον Τσίπρα δεν ήταν fake. Εξάλλου, θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε το αίτημα του χωριού να διασπάσει τον «Καλλικράτη» και να αυτονομηθεί. Για τον πρωθυπουργό θα πρέπει να ήταν σαν να μπαίνει σε διαστημική κάψουλα στον χωροχρόνο. Πάντως, για να σας δώσω ακόμη μια ιδέα της ιδιαιτερότητας, οι φήμες λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Βελβεντό να είναι το μόνο χωριό στο οποίο θα εκλεγεί πρώτος ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης. Οι ίδιες φήμες επιμένουν ότι στις ευρωεκλογές θα βγάλει πρώτη τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή