Δεν υπάρχουν τζάμπα ιδεοληψίες

Δεν υπάρχουν τζάμπα ιδεοληψίες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμάρωνε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά διότι η Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), ένα κρατικό μόρφωμα που δημιούργησε η κυβέρνησή της για την αντικατάσταση της ΑΕΠΙ, κατάφερε να εισπράξει «από την έναρξη λειτουργίας της έως στις 31.12.2018 το ποσό του 1.762.706,89 ευρώ, από το οποίο έχει διανείμει 1.189.815,29 ευρώ στους δικαιούχους-μέλη της». (Βουλή 17.1.2019). Δηλαδή η «Ειδική Υπηρεσία» δικαίωσε τον Μίλτον Φρίντμαν που έλεγε ότι «αν το κράτος αναλάβει την έρημο Σαχάρα, σε πέντε χρόνια θα υπάρξει έλλειψη άμμου». Κι αυτό, διότι η «ενάρετη ΕΥΕΔ» εισέπραξε σε ένα εξάμηνο λιγότερα από όσα εισέπραττε σε ένα μόνο μήνα η «αμαρτωλή ΑΕΠΙ». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2014, η εταιρεία εισέπραξε από δικαιώματα 37,5 εκατομμύρια ευρώ και διένειμε στους καλλιτέχνες τα 24.

Κάποιοι θα πουν πως η σύγκριση είναι άδικη. Ο κρατικός οργανισμός έχει μόνο μισό χρόνο ζωής και η ιδιωτική εταιρεία ιδρύθηκε το 1930· το ισοζύγιο τεχνογνωσίας είναι συντριπτικό υπέρ της δεύτερης. Σωστό, αλλά εδώ μπαίνει το ζήτημα της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ανικανότητας της κυβέρνησης. Οταν διαπιστώθηκαν οι ατασθαλίες και η κακοδιαχείριση στην ΑΕΠΙ, οι καλλιτέχνες χωρίστηκαν στα δύο. Υπήρχαν οι σώφρονες που έλεγαν ότι δεν πρέπει να χαθεί ο αποτελεσματικός μηχανισμός που είχε φτιάξει η εταιρεία και πρότειναν να φύγουν οι παλιοί μέτοχοι και να αναλάβουν οι ίδιοι την ΑΕΠΙ. Υπήρχαν και οι «επαναστάτες» που συκοφάντησαν τους πρώτους ότι θέλουν να σώσουν τους ιδιώτες επιχειρηματίες και –όπως είναι φυσικό– η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρότερη λύση. Διέλυσε μια επιχείρηση που είχε τεχνογνωσία ογδόντα χρόνων και έφτιαξε έναν οργανισμό με όλα τα κομματικά συμπαρομαρτούντα: διορισμένο επίτροπο, διοικητικό συμβούλιο, εποπτικό συμβούλιο, προσλήψεις ημετέρων και αδιαφάνεια. Οι πράξεις αυτού του κυβερνητικού μορφώματος δεν δημοσιεύονται στη «Δι@υγεια» διότι, όπως είπε η κ. Ζορμπά στη Βουλή, «χρειάζεται να δημοσιεύονται τα στοιχεία όταν υπάρχει πάνω από το 50% της τακτικής επιχορήγησης. Εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο». Που ’σαι, Γιάννη (Ραγκούση), που ’λεγες…

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των δημιουργών (16.4.2019), δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την πρόταση για αυτοδιαχειριζόμενο φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Σωστό, διότι ένα κράτος που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά στο Μάτι, δεν μπορεί να ασχολείται ΚΑΙ με τη συλλογή δικαιωμάτων για λογαριασμό των καλλιτεχνών. Η ζημιά όμως έχει γίνει. Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να στήσουν τον φορέα εξαρχής, κάτι που έχει τεράστιο πραγματικό και τεκμαρτό κόστος. Ποιος είπε ότι οι ιδεοληψίες είναι τζάμπα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή