Η κ. Μπαζιάνα στη δίκη της Χ.Α.

Η κ. Μπαζιάνα στη δίκη της Χ.Α.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eτσι όπως πάνε τα πράγματα, η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα εκδοθεί όταν με το καλό γίνουν οι εκλογές και η σημερινή κυβέρνηση ξαναβρεί τη θέση η οποία ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της πολιτικής της. Θα είναι στην αντιπολίτευση. Οπότε θα μπορεί να σχολιάσει κατά βούλησιν, να κρίνει τις ποινές και με την άνεση του θράσους που τη διακρίνει να αποδώσει στην επόμενη κυβέρνηση τις ευθύνες για την καθυστέρηση. Σήμερα, η δίκη της Χρυσής Αυγής εορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά της. Ξεκίνησε στις 20/4/2015 και βρισκόμαστε στις 20/4/2019. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα είναι ελεύθερος, όμως τίποτε από όλα αυτά δεν εμποδίζει τους πολυχρονεμένους μας κυβερνήτες να πιστεύουν ότι έκαναν το δημοκρατικό τους καθήκον. Αυτοί είναι αριστεροί. Τι σχέση έχουν με τους νεοναζί που δικάζονται;

Υποθέτω ότι για να γιορτάσει τον θρίαμβο της δημοκρατίας, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το δικαστήριο η σύζυγος του πρωθυπουργού. Τη συνόδευε ένας δημοσιογράφος προφανώς για να της μεταφράζει σε απλά ελληνικά τη γλώσσα των νομικών. Ντυμένη ως απλή αγωνίστρια, με τζιν και πουλοβεράκι, χαιρέτησε και φιλήθηκε σταυρωτά με τη μητέρα του Φύσσα και, όπως πληροφορηθήκαμε, άκουσε με κατανόηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων στο δικαστήριο, ειδικά δε με τις τουαλέτες. Δεν μάθαμε αν η κ. Μπαζιάνα είπε στην κ. Φύσσα ότι καταλαβαίνει τον πόνο της, αφού κι αυτή κλαίει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, όποτε θυμάται ότι οι ανάλγητοι σκότωσαν τον επαναστάτη που έκρυβε μέσα του ο σύζυγός της και τον ανάγκασαν να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Τον αρρώστησαν τον άνθρωπο. Δεν μπορεί να το ξεπεράσει. Ενδιαφέρεται η σύζυγος του πρωθυπουργού για τη δίκη της Χρυσής Αυγής; Κι αν ενδιαφέρεται, τι έκανε τόσα χρόνια; Το θέαμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής. Oμως και το θέαμα έχει τους δικούς του κανόνες. Πρέπει να είναι πειστικό.

Ανάμεσα στα δημοκρατικά ελλείμματα που θα αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν με το καλό εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι και η δίκη της Χρυσής Αυγής. Την άφησε να σέρνεται με διάφορα προσχήματα και, εννοείται, με πολιτικά ανταλλάγματα. Δύσκολο να ξεχάσεις τη συνύπαρξη στην πλατεία των Αγανακτισμένων, δύσκολο να ξεχάσεις και τη συμμαχία στο «Oχι» του δημοψηφίσματος. Δύσκολο να παραβλέψεις και τη διακριτική παρουσία του νεοναζιστικού μορφώματος στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο δύσκολο, που αναρωτιέσαι αν η κ. Μπαζιάνα εμφανίστηκε στο δικαστήριο επειδή φοβούνται ότι πολλοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 τώρα θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή