Το Κονκλάβιο (23/04/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαιογνωσία και οίνος

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Δεν γίνεται να έρχεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην Ελλάδα –για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες– για να κηρύξει απόψε στο Ζάππειο την έναρξη της τελικής φάσης της καμπάνιας του ΕΛΚ, και να μην του γίνεται τουλάχιστον μια ξενάγηση σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μια επίδειξη ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής (κρασί). Ή συνδέουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό ή δεν κάνουμε τίποτα.

Εξάλλου, ο Βέμπερ θα συνοδεύεται στην Αθήνα από περίπου 30 δημοσιογράφους. Ολοι αυτοί, και όχι μόνο, θα ακολουθήσουν τη σημερινή ξενάγηση του Βέμπερ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας από τον αρχαιολόγο Στίβεν Μίλερ. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στον συνεταιρισμό οινοπαραγωγών Νεμέας, όπου φυσικά θα γίνει και wine tasting. Το μενού πληροφορούμαι ότι θα έχει νηστήσιμα. Σε αντίθεση με το χθεσινό μενού του γεύματος Μητσοτάκη – Μενέντεζ στο Μουσείο της Ακρόπολης, που μαθαίνω ότι είχε σαλάτα και επιλογή ανάμεσα σε ψάρι και κρέας. Ολοι προτίμησαν ψάρι. Πλην ενός (δεν ήταν ο Κυριάκος).

Μακρόν και Σαββόπουλος

Εχω την εντύπωση ότι μόνο το Ποτάμι θα μπορούσε να οργανώσει την παρουσίαση των ευρωβουλευτών του στο «Αλσος» στο Πεδίον του Αρεως και να το κάνει σωστά. Η αλήθεια να λέγεται. Σε τέτοιου τύπου εικονολατρικές εκδηλώσεις το Ποτάμι είναι… άχαστο, εξ ου και είναι το πρώτο κόμμα που οργάνωσε εκδήλωση στο «Αλσος». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς η Σεβαστουπόλεως είχε πρωτοστατήσει στην αναγέννηση του Πεδίου του Αρεως (και πολλοί μίλησαν για την Αναγέννηση του Μακρόν). Κάπου εδώ, δεν μπορώ να μη σχολιάσω πώς το Ποτάμι έδεσε τις σαββοπουλικές αναφορές του χώρου (το πιάνο του Σαββόπουλου είν’ εκεί) με τις μακρονικές που το ίδιο διεκδικεί. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Ευγενία Παπαδήμα έπαιξε στο πιάνο την «Ωδή στη χαρά» από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Θυμίζω ότι είναι ο ύμνος της Ε.Ε., τον οποίο είχε επιλέξει κατά την επινίκια ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2017.

Γέφυρες στον Γκουαϊδό

Δεν βρίσκεται μόνο ο Μπομπ Μενέντεζ στην Αθήνα. Κάπως διακριτικά –για να το θέσω ευγενικά– κρατάει η κυβέρνηση το γεγονός ότι από χθες βρίσκεται ανάμεσά μας ο ειδικός απεσταλμένος του Χουάν Γκουαϊδό, Φρανσίσκο Σούκρε. Ο εν λόγω είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας. Σημειώνω ότι συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου – το κόμμα του Γκουαϊδό, Voluntad Popular, είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πάντως, στη σχετική ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ ο Γκουαϊδό αναφέρεται ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο οποίος «έχει αναγνωριστεί από πολλές χώρες ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας». Το ενδιαφέρον, όπως πληροφορούμαι, είναι ότι ο απεσταλμένος θα συναντηθεί και με τον «ομόλογό» του Κώστα Δουζίνα. Γέφυρες στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ή κάνω λάθος;

Μοίρασαν και μπλουζάκια

Η αλήθεια είναι ότι έλειπε ακόμα ένας οργανισμός για τον αθλητισμό, τον τουρισμό, την ειρήνη, την ευημερία και την παγκόσμια ειρήνη. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει χθες η κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού και του ΥΠΕΞ για τη σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού (ISTO for P&P) με στόχο την εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας μέσα από τον τουρισμό και τον αθλητισμό, η οποία παρουσιάστηκε στο «Γιάννος Κρανιδιώτης». Για όλο αυτό έκανε την τιμή να πατήσει το πόδι της εκεί η Ελενα Κουντουρά. Στο τέλος της παρουσίασης πληροφορούμαι ότι μοίρασε και μπλουζάκια. Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε στην εποχή που ο καθένας μοιράζει ό,τι μπορεί.

Στο Φανάρι ο Κυριάκος

Κατάνυξη και συγκίνηση, αυστηρότητα στο τυπικό, τήρηση της παράδοσης, απλότητα. Για όσους έχουν αντίστοιχη εμπειρία, είναι τα βασικά γνωρίσματα των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στον πατριαρχικό ναό στο Φανάρι. Δεν χρειάζεται να θυμίσω πόσο μακρά είναι η ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης κι ότι τα 12 Ευαγγέλια απαιτούν γερές αντοχές. Το λέω γιατί πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στο Φανάρι, όπου και θα παρακολουθήσει την ακολουθία. Θα δει βέβαια και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θυμίζω ότι, περίπου ένα χρόνο πριν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ξεναγηθεί από τον Βαρθολομαίο και στο πατρικό του σπίτι στην Ιμβρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή