Το Κουκάκι του Σαν Φρανσίσκο

Το Κουκάκι του Σαν Φρανσίσκο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει το Κουκάκι προβλήματα με τις τιμές των ενοικίων, λόγω Airbnb, αλλά έχει και το Σαν Φρανσίσκο χειρότερα λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης που έχει η βιομηχανία λογισμικού. Στη μαγευτική αυτή πόλη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ η αγορά των ακινήτων σημειώνει απανωτά ρεκόρ. Ενα μέσο σπίτι φτάνει στο 1,3 εκατ. δολάρια και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο επειδή νεοφυείς (και πλέον πολύ μεγάλες) επιχειρήσεις της περιοχής μπαίνουν στο χρηματιστήριο: Pinterest, Instacart, Postmates, Slack, Uber και (ειρωνεία!) Airbnb. Ολες οι εταιρείες software δίνουν μετοχές στους εργαζομένους (χιλιάδες από τους οποίους έχουν γίνει εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα), αγοράζουν σπίτια δίνοντας όλο και υψηλότερες τιμές και οδηγούν την κτηματαγορά στα ουράνια.

Αυτό αλλάζει και τον χαρακτήρα της περιοχής. «Ιστορικώς», γράφει το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic, «το νότιο Σαν Φρανσίσκο ήταν φυλετικώς και εθνικώς αναμεμειγμένο· ένα μωσαϊκό κοινοτήτων που μετακόμισαν εκεί για τις ευκαιρίες εργασίας που προσέφερε η πόλη. Ηταν επίσης η περιοχή της περίφημης κοινότητας των ομοφυλοφίλων. Αλλά καθώς οι βιομηχανικές εργασίες μειώνονταν και τη θέση τους πήραν οι επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, στις παλιές εργατικές περιοχές μετακόμισαν λευκοί με υψηλή μόρφωση και με πολλά χρήματα. Οπως η ναυτική βιομηχανία κάποτε έκανε τον οικισμό να απλώνεται γύρω από τον κόλπο, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από τις νέες τεχνολογίες δημιούργησαν πιέσεις στην αγορά των ακινήτων στη νοτιοανατολική πλευρά μιας περιοχής που κάποτε συγκέντρωνε τους πλούσιους μόνο στο βόρειο τμήμα της».

Οι περισσότεροι αγοραστές μέχρι σήμερα είναι εργαζόμενοι-μέτοχοι των Google, Apple, Salesforce, Facebook, LinkedIn. Σε λίγο καιρό θα ψάχνουν σπίτια οι νέοι εκατομμυριούχοι των εταιρειών που μπαίνουν τώρα στο χρηματιστήριο. «Αν και ο ψηφιακός χώρος είναι άπειρος», γράφει το περιοδικό, «το Σαν Φρανσίσκο έχει περιορισμένο απόθεμα οικιών. Το 2018 μόνο 5.471 από τις 400.000 σπίτια άλλαξαν χέρια. Τι θα γίνει τώρα που δισ. δολάρια σε μετρητά από πωλήσεις μετοχών θα εισρεύσουν στην πόλη; Οικιστικός Αρμαγεδδώνας, λέει η κοινή λογική».

Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Μόλις πάει να σηκώσει κεφάλι κάποιος κλάδος, βρίσκεται μια κυβέρνηση (κόκκινη, πράσινη ή γαλάζια) για να τον ρυθμίσει. Αν αυτός ο κλάδος συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε υπάρχει και το όπλο της απαγόρευσης. Σιγά μην αφήσουμε την πραγματικότητα να μας αλλάξει και να γίνει το Κουκάκι Σαν Φρανσίσκο.

Erratum: Τι Κοζάνη, τι Λωζάννη, αλλά άλλο το Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού, όπως αναφέραμε στο φύλλο του Σαββάτου (20.4.2019), κι άλλο το Αλαμο του Τέξας, το οχυρό που πολιορκήθηκε από τους Μεξικανούς το 1836.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή