Τουρισμός, ευημερία, εδώδιμα και αποικιακά

Τουρισμός, ευημερία, εδώδιμα και αποικιακά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ελαφρώς ασύντακτο κείμενο, που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά (elenakountoura.gr), διαβάζουμε ότι «η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αποτελέσει την έδρα διεθνούς οργανισμού, του ISTO for P&P –International Sports and Tourism Organisation for Peace & Prosperity– για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μέσα από τον τουρισμό και τον αθλητισμό».

Μπράβο στην Ελλάδα που για «πρώτη φορά» στα 200 χρόνια της ιστορίας της «θα αποτελέσει την έδρα διεθνούς οργανισμού» και μπράβο που κατόπιν ενεργειών του κ. Νίκου Παππά θα έχουμε και κοτζάμ διαστημικό όχημα στη Σελήνη. Αλλά πάλι, τι στην ευχή είναι αυτός ο «ISPO for P&P», ο «Διεθνής Οργανισμός Αθλησης και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία»; Ο τίτλος προσομοιάζει με επωνυμία παλιάς Ομόρρυθμης Εταιρείας «Γενικόν Εμπόριον, Ανταλλακτικά, Κατσαρολικά, Εδώδιμα και Αποικιακά».

Προς το παρόν, οργανισμός δεν υπάρχει. Είναι, λέει, μια «πρωτοβουλία της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, η οποία ανέλαβε  δράση σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε ο οργανισμός  με διεθνή υπόσταση και κύρος να προωθήσει τη συνεργασία  των κρατών και των λαών». Από το παγκόσμιο επίπεδο ήρθαν στην Ελλάδα δύο υπουργοί Τουρισμού· από την Κύπρο και από τον Λίβανο. Εμφανίστηκαν και κάτι πρώην, όπως ο τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Taleb Rifai.

Ο οργανισμός αυτός μπορεί να μην έχει καταστατικό –ούτε καν διαδικτυακό τόπο για να δούμε τι θα κάνει– αλλά έχει πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Αυτός παρευρέθη σε συνέντευξη Τύπου και απεφάνθη ότι είναι «ιστορική στιγμή η ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου οργανισμού, που αποτελεί επίτευγμα της υπουργού Τουρισμού». Είναι τύχη αγαθή που συνέπεσε αυτή η «ιστορική στιγμή» με την ανακήρυξη από τον πρωθυπουργό της υποψηφιότητας της κ. Κουντουρά για την Ευρωβουλή. Η υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα, όχι για την υποψηφιότητά της, αλλά «για τη στήριξη που προσέφερε στο εγχείρημα». Δεν ξέρουμε ακόμη πόσο κόστισε αυτό το προεκλογικό σόου της κ. Κουντουρά· μέχρι και μπλουζάκια με τον τίτλο του ανύπαρκτου οργανισμού μοίρασε. Από τη Δι@υγεια βλέπουμε ότι για την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Rifai (Φεβρουάριος 2017) δεσμεύθηκαν πιστώσεις για «φιλοφρονητικές δαπάνες» ύψους 16.000 ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι εδώ θα σταματήσει το κακό. Ετσι κι αλλιώς, η κ. Κουντουρά δεν προλαβαίνει να σπαταλήσει πολλά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα σταματήσει να είναι υπουργός και ο «Διεθνής Οργανισμός Αθλησης και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία» θα ακολουθήσει τον δρόμο του αλήστου μνήμης «Οργανισμού Αργιλομάζας». Αλλά, πάλι, αυτός ανακαλύφθηκε κι έκλεισε μετά τη χρεοκοπία του 2009…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή