Οι κ. Βέμπερ και Τσίπρας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εσφυροκόπησε ανηλεώς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, όταν ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδος ενεφανίσθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας δεν πτοήθηκε, διότι από τα μαθητικά του χρόνια, και αργότερα ως φοιτητής, έδιδε «μάχες» πάντοτε ηττώμενος από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αλλά η σύγκρουση αυξάνει την εγγενή επιθετικότητα του κ. Τσίπρα, αντί να τον δαμάζει. Επιδιώκει τη δημιουργία χάους, διότι κινείται άνετα και λειτουργεί εντός αυτού. Απεχθές είδος πολιτικού ανδρός για κάθε συντηρητικό πολίτη, αλλά εκ παραλλήλου στόχος ελκυστικότατος για κάθε ριζοσπάστη της Δεξιάς.

Ο κ. Τσίπρας, που έχει αναγάγει σε κεντρικό σημείο της εκστρατείας για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την «πάλη» εναντίον της «άκρας Δεξιάς» υπό αυτόνομη κομματική μορφή ή ως υποδόρια, διαβρωτική δύναμη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, άρχισε την πολεμική του εναντίον του κ. Βέμπερ πριν από την άφιξή του στην Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον κατηγόρησε δε ευθέως ως «ανθέλληνα».

Αλλά ο κ. Βέμπερ δεν είναι «ανθέλλην». Είναι ένας κατ’ εξοχήν «λαϊκιστής» πολιτικός, που δίνει μάχη για να περιορίσει τη διαρροή ψηφοφόρων από τους Χριστιανοδημοκράτες προς την εθνικιστικότερη ΑfD. Κυρίως, όμως, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουγγαρίας και των Πολωνών, ώστε να επιτύχει την εκλογή του στην προεδρία της Επιτροπής. Οπως ακριβώς ακραία «λαϊκιστής» και όχι «ανθέλλην» ήταν ο δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν επιδείκνυε «πυγμή» προς την Ελλάδα για να εξυπηρετήσει, τότε, ανάγκες προεκλογικές του κόμματός του.

Καλό θα είναι, ωστόσο, να έχει κανείς υπ’ όψιν ότι πολιτικοί είναι οι άνθρωποι η εκλογή των οποίων δεν εξαρτάται από κονκλάβιο σοφών, αλλά από πολίτες τους οποίους εξ ορισμού θεωρούν αμαθείς και ανώριμους. Εξ ου και η χυδαία ρητορική που εκπέμπεται από παντού, έως ότου ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν ο κ. Βέμπερ –προταθείς από το Βερολίνο– θα είναι ο μόνος υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής. Με δεδομένη την καταθλιπτική επιρροή της Γερμανίας στην Ευρωζώνη, η ανάδειξη του κ. Βέμπερ σε πρόεδρο της Επιτροπής σημαίνει πλήρη κυριαρχία του Βερολίνου στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή