Γερμανία: Εξαρση της ξενοφοβίας

Γερμανία: Εξαρση της ξενοφοβίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κάθε δεύτερος Γερμανός προβληματίζεται όταν ερωτάται για τους αιτούντες άσυλο. Αυτό προκύπτει από έρευνα για τις ακροδεξιές απόψεις που διενεργεί κάθε δύο χρόνια το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ, προσκείμενο στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, (SPD) και μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλογη δημοσκόπηση του 2016, ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί. Οι θέσεις που παρουσιάζονται στους συμμετέχοντες είναι μεταξύ άλλων: «Ζουν υπερβολικά πολλοί ξένοι στη Γερμανία, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο δεν κινδυνεύουν καν στη χώρα τους, η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια από τον λαό». Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι ακροδεξιές απόψεις έχουν εδραιωθεί στον πληθυσμό και έχουν κανονικοποιηθεί ακόμη και στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Στο ζήτημα των θεωριών συνωμοσίας είναι επίσης εντυπωσιακά τα αποτελέσματα.

Η πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι οι πολιτικοί είναι μαριονέτες ξένων δυνάμεων. Η μελέτη κατατάσσει στις ακροδεξιές θέσεις τις επιφυλάξεις για τη δημοκρατία, τη συναίνεση στον αυταρχισμό του νόμου και της τάξης, καθώς και την απαξίωση μεταναστών, μουσουλμάνων, αιτούντων άσυλο και Ρομά. Ενας στους πέντε ερωτηθέντες κλίνει έντονα προς αυτού του είδους τις απόψεις, ενώ το 42% τείνει προς αυτές. Επομένως το βασικό εύρημα της μελέτης είναι πως οι θέσεις αυτής της ιδεολογικής απόχρωσης έχουν φθάσει πλέον σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και θεωρούνται φυσιολογικές και αποδεκτές.

Η ξενοφοβία εξακολουθεί να είναι πιο διαδεδομένη στην πρώην Ανατολική Γερμανία από ό,τι στην πρώην Δυτική (23% έναντι 18%), όπως και η καχυποψία απέναντι στους μουσουλμάνους (26% έναντι 19%), αλλά και στους αιτούντες άσυλο (63% έναντι 51%). Παράλληλα, σαφώς πιο έντονη είναι η οργή απέναντι στη μετανάστευση στα νέα κρατίδια (52%) έναντι της Δύσης (44%). Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα και ως προς τη συνωμοσιολογία. Οι μισοί σχεδόν ερωτηθέντες πιστεύουν σε μυστικές οργανώσεις που έχουν μεγάλη επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις, ενώ το ένα τέταρτο θεωρεί ότι ΜΜΕ και πολιτικοί συνεργάζονται αγαστά. Οι άνδρες κλίνουν περισσότερο προς αυτούς του είδους τις θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τις γυναίκες (43,9% έναντι 33,9%). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Διεπιστημονική Μελέτη Συγκρούσεων και Βίας του Πανεπιστημίου Μπίλεφελντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή