Προς «κυβέρνηση Πολάκη»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν στρίμωξε τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός με την καραμανλικής υφής ντρίμπλα, να μετατρέψει δηλαδή σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης την πρόταση μομφής κατά του κ. Παύλου Πολάκη την οποία κατέθεσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρίμωξε, ειδικά εκείνους που έχουν κάποια τσίπα και ήθελαν να πουν «ώς εδώ με τη χυδαιότητα» ή, όπως είπε ο κ. Νίκος Φίλης, «με όσα είπε ο Παύλος Πολάκης δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ» (Βουλή 23.4.2019).

Περισσότερο και από τους γνήσιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εκθέτει τα νέα αποκτήματα του κόμματος, τους αποκαλούμενους γεφυροποιούς. Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο βουλευτής που εξελέγη με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα είχε δηλώσει σχετικώς: «Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή τη συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια» (ΣΚΑΪ 11.1.2019). Ωραία! Τότε έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης διότι θεώρησε επιτακτικότερο καθήκον να περάσει η συμφωνία. Τώρα άραγε ποιο είναι το «μείζον εθνικό θέμα» που θα υπερασπιστεί ο κ. Δανέλλης, αν ψηφίσει «ναι»;

Δύσκολο πράγμα η πολιτική και οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι. Μόνο που πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Ο κ. Πολάκης χάραξε το όριο του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς ή «του δημοκρατικού ήθους, του ήθους του ΣΥΡΙΖΑ», που λέει ο κ. Φίλης. Ο πρωθυπουργός το έκανε χειρότερο διότι δεν ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνολικώς. Το σχήμα που θα υπερψηφιστεί –σιγά μην υπάρχουν τόσο πολλοί με τσίπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα– θα είναι η «κυβέρνηση Πολάκη» και όχι η «κυβέρνηση Τσίπρα». Ή έστω θα είναι «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ήθος Πολάκη». Διότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει όλο αυτό το ταρατατζούμ αν δεν υπήρχε η αήθης συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Δεν θα γινόταν συζήτηση στη Βουλή, αν ο κ. Τσίπρας απέπεμπε, όπως έπρεπε να κάνει, τον υπουργό του. Ολα τα υπόλοιπα που θα ακουστούν –η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, τα σκάνδαλα– θα είναι η γαρνιτούρα. Το βασικότερο στοιχείο της συνεδρίασης θα είναι το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» ή «το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», που λέει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε πει ότι «αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία». Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα, τους ιδεολογικούς χώρους και τους συνοδοιπόρους τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή